Comuniştii şi-au păstrat locul doi, cu peste 11 procente, însă şeful partidului susţine că alegerile au fost fraudate. ?Pe vremea lui Elţîn, aveau numai două metode de manipulare a votului, intimidarea şi măsluirea proceselor verbale, dar acum au născocit cel puţin 18 metode să-i înşele pe oameni, ca să-i voteze?, a declarat Ghennadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist din Federaţia Rusă.
Doar două partide au mai trecut pragul de şapte la sută, ultra-naţionaliştii lui Vladimir Jirinovski şi o altă formaţiune loială lui Putin, "Rusia Dreaptă".
"Opoziţia democratică" a fost pur şi simplu zdrobită. Partidele liberale au mai puţin de două procente, iar noua alianţă a lui Gary Kasparov nici nu s-a putut înregistra pentru alegeri. Rusia a devenit o formă blândă de dictatură a unui singur partid, în care auzim din partea puterii discursuri total nebuneşti, într-un stil care îmi aminteşte nu de vremurile lui Brejnev, ci de epoca lui Stalin, a apreciat liderul opoziţiei Gary Kasparov, fostul campion mondial de şah.
După două mandate, Putin nu mai poate candida la alegerile prezidenţiale de la 2 martie. În cercurile politice se vorbeşte despre proclamarea sa ca "lider naţional", într-o formă încă nedefinită.
În absenţa observatorilor străini, organizaţiile neguvernamentale au raportat sute de infracţiuni grosolane: folosirea excesivă a urnelor mobile şi a votării prin delegaţie, voturi multiple şi presiuni diverse.
Chiar şi învingătorii recunosc unele nereguli. ?Bineînţeles că au fost nereguli, dar întrebarea importantă este: au avut efect asupra rezultatelor finale? Bineînţeles că nu?, spune preşedintele Dumei, Boris Grîzlov, lider al "Rusiei Unite".
Statele Unite au cerut Moscovei să ancheteze acuzaţiile de fraudă, iar Comisia Electorală a promis că toate sesizările vor fi "studiate în amănunt".
Antena 3