Partidul "nu vrea doar să devină polul central al unei alianţe pan-europene a neo-naziştilor, chiar dacă în public neagă acest lucru cu tărie. Vrea să îşi extindă influenţa în întreaga lume", a declarat Dmitris Psarras, autorul unei cărţi despre istoria acestei organizaţii.
El a mai spus că membri ai partidului se întâlnesc regulat cu neonazişti din Germania, Italia şi România.
Formaţiunea politică a început deja să-şi deschidă birouri în Germania, Australia, Canada şi SUA.
Iniţiativa acestei grupări extremiste, care s-a înfiinţat în anii 1980, survine în contextul temerilor că acţionează pe baza promisiunii sale de a "crea celule în fiecare colţ al lumii".
Dorinţa de extindere internaţională vine după ce mai multe sondaje au arătat că Zori Aurii şi-a consolidat poziţia de a treia forţă politică din Grecia, având cel mai rapid ritm de dezvoltare. După ce anul trecut a intrat în parlament obţinând 18 locuri, ultranaţionaliştii sunt cotaţi acum cu un procent de 11,5% într-un sondaj recent realizat de institutul Public Issue.
Gruparea - al cărei logo seamănă cu svastica şi ai cărei membri sunt înclinaţi să folosească salutul nazist - s-a întărit tot mai mult, promovându-se drept singura forţă dispusă să se opune "sistemului putred".
În contextul zvonurilor că ar fi susţinut de proprietari de nave bogaţi, partidul a reuşit să-şi deschidă filiale în întreaga Grecie şi nu numai.
Zorii Aurii speră să profite de nemulţumirea şi furia resimţite de grecii din străinătate, în cei trei ani de când ţara lor, puternic îndatorată, a intrat în criză.
Ca parte a eforturilor de răspândire internaţională, Zori Aurii s-a concentrat de asemenea asupra Statelor Unite, un magnet pentru imigranţi de generaţii, şi a Canadei, care a atras zeci de mii de greci după războiul civil devastator din 1946-1949 din Grecia.