Antena 3 CNN Externe Partidul Comunist Chinez, la al XVII-lea Congres

Partidul Comunist Chinez, la al XVII-lea Congres

Partidul Comunist Chinez, la al XVII-lea Congres
15 Oct 2007   •   08:12

Atenţia lumii este îndreptată luni spre China, unde au început lucrările celui de-al XVII-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Cu acest prilej, preşedintele Hu Jintao va fi reales în funcţia de prim-secretar al partidului, pentru un nou mandat de cinci ani. Congresul de la Beijing, la care participă peste 2200 de importanţi lideri chinezi, va ţine până pe 21 octombrie.

După ascultarea imnului naţional, secretarul general al partidului, preşedintele Hu Jintao, a ţinut un discurs în faţa liderilor comunişti care participă la Congres. Singura necunoscută rămâne numele succesorului său din 2012, pentru desemnarea căruia se duc lupte de culise între aripa reformatoare şi conservatorii partidului. Primul pas către preşedinţia partidului este numirea în Comitetul Executiv.

Dintre cei patru lideri pe care Congresul îi va numi luni în Comitet, doar unul este apropiat de actualul preşedinte. Este vorba de liderul comuniştilor din provincia Liaoning, cunoscut pentru politica socială generoasă faţă de categoriile nevoiaşe. Principalul său adversar este un apropiat al fostului preşedinte chinez.

Congresul stârneşte şi atenţia opiniei publice internaţionale, care sesizează o îndulcire a politicii de la Beijing. Peste 1100 de jurnalişti din peste 50 de ţări ale lumii au fost acreditaţi la acest eveniment.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close