Antena 3 CNN Externe Partidul care a câștigat alegerile în Thailanda a fost interzis și carismaticul său lider nu mai are voie să facă politică 10 ani

Partidul care a câștigat alegerile în Thailanda a fost interzis și carismaticul său lider nu mai are voie să facă politică 10 ani

Pita Limjaroenrat getty
Pita Limjaroenrat a câștigat alegerile din Thailanda în urmă cu un an dar i s-a interzis dreptul de a forma guvernul, iar acum nu mai are voie nici să facă politică. Foto: Getty
07 Aug 2024   •   14:52

Un tribunal thailandez a ordonat dizolvarea partidului reformist care a câștigat cele mai multe mandate și voturi la alegerile de anul trecut - dar a fost blocat să formeze un guvern.

Hotărârea a interzis, de asemenea, tânărului lider al partidului, Pita Limjaroenrat și altor 10 personalități de rang înalt să facă politică timp de 10 ani.

Verdictul Curții Constituționale era așteptat, după decizia acesteia din ianuarie că promisiunea de campanie a lui partidului ”Mergem Înainte” de a schimba legile regale privind defăimarea era neconstituțională.

Curtea a spus că modificările aduse legii, notoriu aspre, echivalează cu cerința de a distruge monarhia constituționale.

Verdictul de miercuri servește din nou ca o reamintire clară a cât de departe sunt dispuse să meargă instituțiile nealese le țării pentru a păstra puterea și statutul monarhiei.

Cei 142 de parlamentari aleși ai partidului desființat sunt așteptați să se transfere într-un alt partid înregistrat și să își continue rolul de principală opoziție în parlament.

"O nouă călătorie a început. Să continuăm să mergem împreună, oameni buni", a spus partidul într-un mesaj însoțit de un videoclip pe platformele sale de socializare.

Chaithawat Tulathon, liderul opoziției și unul dintre deputații excluși de la politică, s-a ridicat în cameră și și-a luat rămas bun de la colegii săi, spunând că este o „onoare” să lucrez cu ei.

×
Subiecte în articol: Pita Limjaroenrat Thailanda bangkok
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close