Antena 3 CNN Externe Participarea lui Nicholas Sarkozy la deschiderea Olimpiadei de la Beijing, sub semnul întrebării

Participarea lui Nicholas Sarkozy la deschiderea Olimpiadei de la Beijing, sub semnul întrebării

Participarea lui Nicholas Sarkozy la deschiderea Olimpiadei de la Beijing, sub semnul întrebării
06 Apr 2008   •   21:51

Preşedintele Franţei, Nikolas Sarkozy va participa la deschiderea Jocurilor olimpice de la Beijing doar dacă China va purta discuţii cu Dalai Lama şi eliberează prizonierii politici. Anunţul a fost făcut de Rama Yade, secretarul de stat francez pentru Drepturile Omului, care a afirmat că aceste condiţii sunt "indispensabile" pentru participarea lui Sarkozy la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Oficialul francez a declarat pentru ziarul Le Monde că preşedintele francez va anunţa decizia pe care a luat-o în acest sens "după consultările pe care le va avea cu partenerii europeni, deoarece el ar vorbi în acel moment din postura de preşedinte al Uniunii Europene."

"Trei condiţii sunt esenţiale pentru ca preşedintele să participe la deschiderea Olimpiadei de la Beijing: sfârşitul violenţelor împotriva populaţiei şi eliberarea prizonierilor politici, să se facă lumină în privinţa evenimentelor din Tibet, şi iniţierea unui dialog cu Dalai Lama. Discuţiile ar trebui să se axeze pe recunoaşterea autonomiei Tibetului şi a identităţii spirituale, religioase şi culturale a tibetanilor", a declarat Yade pentru Le Monde.

Protestele care au început la 10 martie în Lhasa, capitala Tibetului au escaladat, transformându-se într-o adevărată revoltă, pentru ca, mai apoi, să se răspândească în vestul Chinei.

Oficialii chinezi au afirmatcă protestatarii tibetani au provocat moartea a 20 de persoane în timp ce tibetanii afirmă că, din rândul lor au fost ucise 135-140 de persoane.

Tibetanii protestează faţă de ceea ce ei numesc o represiune pe scară largă, care s-a întins pe parcursul a şase decenii de guvernare chineză.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close