Parlamentul venezuelean a aprobat marţi acordarea unor prerogative speciale preşedintelui Nicolas Maduro care îi vor permite să conducă prin decrete timp de un an, cu scopul de a lupta împotriva crizei inflaţioniste şi a penuriilor cu care se confruntă acest stat producător de petrol.
După ce l-a validat prima dată pe 14 noiembrie, Adunarea Naţională (Parlamentul unicameral de la Caracas) a adoptat acest proiect legislativ în a doua lectură, cu minimul de voturi necesare (99 de voturi din totalul de 165, majoritatea de trei cincimi).
"Declarăm votată legea care îi permite preşedintelui Republicii să promulge decrete având rang, valoare şi forţă de lege", a declarat preşedintele Adunării Naţionale, Diosdado Cabello, informează AFP, potrivit
Mediafax.
Înainte de votul din 14 noiembrie, parlamentarii au aprobat destituirea pentru corupţie a Mariei Mercedes Aranguren, o deputată disidentă a puterii, care refuza să voteze aceste prerogative speciale, lipsind majoritatea de cel de-al 99-lea vot necesar.
Destituirea ei, care a declanşat furia opoziţiei, a făcut posibilă înlocuirea sa cu supleantul Carlos Flores, membru al partidului aflat la putere şi favorabil acestui proiect de lege.
În octombrie, preşedintele venezuelean a prezentat Parlamentului această cerere de extindere a prerogativelor în scopul luptei împotriva corupţiei şi a presupusului "război economic" dus, în opinia sa, de opoziţie şi susţinătorii ei "imperialişti" aflaţi în străinătate.
De la preluarea puterii de către Maduro, în primăvara acestui an, Venezuela se confruntă cu o agravare a crizei economice care se traduce printr-o inflaţie de peste 54%, precum şi cu o penurie de valută şi de produse alimentare.
Această decizie a Parlamentului intervine în contextul organizării alegerilor locale, pe 8 decembrie, primul test electoral pentru Maduro, ales după decesul, în martie, al fostului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013) doborât de cancer.
Puterile speciale care permit o guvernare prin decrete, fără necesitatea de a le înainta Adunării Naţionale, au fost solicitate de toţi preşedinţii Venezuelei, începând din anii '70. Chavez a recurs la această măsură în 2000, 2001, 2008 şi 2010, fapt ce i-a permis să aprobe peste 200 de iniţiative legislative.