Antena 3 CNN Externe Parlamentul Ungariei a pregătit un amendament la Constituție controversat. Sunt vizați membrii LGBTQ+ și maghiarii cu dublă cetățenie

Parlamentul Ungariei a pregătit un amendament la Constituție controversat. Sunt vizați membrii LGBTQ+ și maghiarii cu dublă cetățenie

A.O.
3 minute de citit Publicat la 11:03 14 Apr 2025 Modificat la 11:03 14 Apr 2025
GettyImages-1331155650

Parlamentul maghiar se pregătește să voteze, luni, un amendament controversat la Constituție, prin care se interzic adunările comunității LGBTQ+. De asemenea, amendamentul permite suspendarea cetățeniei ungare pentru o perioadă de până la zece ani în cazul maghiarilor cu dublă cetățenie, dacă sunt considerați o amenințare la adresa suveranității Ungariei. Activiștii pentru drepturile omului au denunțat măsura susținută de premierul Viktor Orban drept o „escaladare semnificativă” în acțiunile Guvernului de a reprima dizidența și de a submina drepturile omului, relatează The Guardian

Susținut de premierul Viktor Orban și de partidul său populist de dreapta, Fidesz, amendamentul e menit să întărească recenta interzicere a evenimentelor Pride de către Guvernul de la Budapesta. Mai mult, amendamentul va permite autorităților să folosească sisteme de recunoaștere facială pentru a-i identifica pe care totuși participă la asttfel de înruniri și eventual să îi amendeze. 

Orban susține că protejează dezvoltarea morală a copiiilor

Amendamentul, despre care Guvernul spune că prioritizează protecția fizică și mentală a copiiilor și dezvoltarea lor morală, prevede și recunoașterea legală a doar două sexe, oferind astfel o bază constituțională pentru a nega identitățile de gen ale unor cetățeni ai Ungariei. 

Partidul de opoziție Momentum a atras atenția asupra asemănărilor acestui amendament cu restricțiile din Rusia. La fel ca Vladimir Putin, Orban a încercat să se prezinte drept un apărător al valorilor tradiționale ale familiei, promovând politici care includ blocarea adopțiilor de către cupluri de același sex și interzicerea oricărei menționări a subiectelor LGBTQ+ în programele educaționale școlare.

Momentum a lansat un apel pe rețelele de socializare, chemând cetățenii maghiari să i se alăture într-un blocaj al parlamentului țării, luni, în speranța de a împiedica votarea legii.

„Să-i oprim împreună, ca să nu ne conducă pe drumul lui Putin și să nu ne lipsească de libertate”, a transmis partidul.

Amendamentul constituțional urmează să fie aprobat la aproape o lună după ce parlamentarii au adoptat pe repede înainte o lege care interzice evenimentele publice organizate de comunitățile LGBTQ+. De atunci, mii de oameni au ieșit în stradă, blocând poduri și artere principale, scandând „democrație” și „adunarea este un drept fundamental” în cadrul protestelor săptămânale.

„Acest guvern nu doar că dărâmă democrația cărămidă cu cărămidă, acum vine cu buldozerul. Suntem aici pentru că trebuie să acționăm rapid, să ne mobilizăm și să oprim acest proces”, a declarat Ákos Hadházy, un parlamentar independent care militează alături de Momentum, la un miting recent, potrivit Bloomberg. 

Orban susține că scopul lui este de a proteja copiii de „propagandă sexuală”, însă analiștii spun că este doar o mișcare electorală, iar minoritatea LGBTQ+ din țară este transformată în țap ispășitor de către Guvern, care încearcă să mobilizeze baza sa conservatoare.

Organizatorii Budapest Pride, eveniment la care participă anual zeci de mii de participanți, au declarat că sunt hotărâți să organizeze marșul din acest an pe 28 iunie.

„Aceasta nu este protecția copilului, este fascism”, au spus luna trecută.

Maghiarii cu dublă cetățenie, vizați de amendament

De asemenea, după ce Viktor Orban a susținut în mod repetat că există ingerințe străine în politica țării, amendamentul va permite Guvernului să suspende cetățenia ungară în cazul celor cu dublă cetățenie care sunt considerați a fi o amenințare la securitatea sau suveranitatea țării. 

 

Comitetul Helsinki din Ungaria, un grup pentru drepturile omului, a descris amendamentul drept un mijloc de „legiferare a fricii” în această țară membră a UE.

„Aceste legi reprezintă o escaladare semnificativă a eforturilor guvernului de a suprima dizidența, de a slăbi protecția drepturilor omului și de a-și consolida controlul asupra puterii”, a transmis organizația într-un comunicat.

Într-un discurs recent presărat cu teorii ale conspirației, Orbán a promis să „elimine întreaga armată din umbră” formată din „politicieni, judecători, jurnaliști, pseudo-ONG-uri și activiști politici” finanțați din străinătate.

Organizațiile pentru drepturile omului au descris amendamentul ca un pas în această direcție pentru Orban, un lider care se autodefinește drept „iliberal”, deoarece permite suspendarea cetățeniei ungare pentru o perioadă de până la zece ani în cazul maghiarilor cu dublă cetățenie, care considerați o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității. Suspendările s-ar aplica doar cetățenilor ungari care dețin cetățenia unui stat din afara UE sau a Spațiului Economic European.

Comitetul Helsinki din Ungaria, Uniunea pentru Libertăți Civile din Ungaria, Amnesty International și Societatea Háttér au cerut Comisiei Europene să inițieze o procedură împotriva guvernului ungar, susținând că modificările recente încalcă legislația UE.

Aceste grupuri au subliniat „gravitatea și urgența consecințelor schimbărilor adoptate” într-o declarație recentă, remarcând că acestea ar „forța complet persoanele LGBTQ+ să dispară din spațiul public”. Interdicția la nivel național este prima de acest gen din istoria recentă a UE.

„Schimbările au consecințe de amploare care afectează drepturi fundamentale mult dincolo de problema Pride-ului”, au spus acestea.

Astfel, organizațiile au afirmat că amendamentul merge dincolo de încălcarea drepturilor persoanelor LGBTQ+ și ale susținătorilor lor, descriindu-l ca pe un instrument menit să cultive frica în rândul celor care au opinii diferite de cele ale Guvernului Orban.

×
x close