Antena 3 CNN Externe Parlamentul Turciei a luat o măsură extraordinară. Lumea întreagă urmăreşte ce se va întâmpla în zilele următoare

Parlamentul Turciei a luat o măsură extraordinară. Lumea întreagă urmăreşte ce se va întâmpla în zilele următoare

Parlamentul Turciei a luat o măsură extraordinară. Lumea întreagă urmăreşte ce se va întâmpla în zilele următoare
de O.P.    |    05 Oct 2012   •   06:24
Guvernul Turciei a primit permisiunea de a lansa o operaţiune militară pe teritoriul Siriei, ca măsură de precauţie. Oficiali de rang înalt au punctat că Turcia nu intenţionează să declare război Siriei, însă că nu va tolera un alt atac, dacă acesta va avea loc.

Între timp, au venit şi scuzele publice din partea Siriei, care a deschis o anchetă pentru a stabili de unde au provenit rachetele implicate în atacul lansat asupra oraşului turc, în urma căruia cinci persoane şi-au pierdut viaţa.


Parlamentul Turciei a adoptat o moţiune a guvernului care autorizează armata să desfăşoare, dacă este nevoie, operaţiuni în Siria. Această decizie nu reprezintă, însă, o declaraţie de război, susţin oficialii de la Ankara.

"Această (n.r. moţiune) nu este un memorandum de război, ci este o măsură de intimidare asumată în concordanţă cu interesele Turciei, pentru a ne proteja teritoriul, în funcţie de ceea ce urmează să se întâmple", a declarat Beshir Atalay, vicepremierul Turciei.

Cu toate acestea, mai multe tancuri au fost mobilizate şi au ajuns deja la graniţa cu Siria.

Acest gest a scos mii de turci în stradă. Protestatarii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de moţiunea aprobată de Parlament.

Între timp, ambasadorul Siriei la ONU şi-a cerut scuze pentru acest incident şi a dat asigurări că acesta nu se va repeta.Ieri, trupul femeii ucise în atacul lansat asupra oraşului turc de lângă graniţa cu Siria a fost îngropat în prezenţa a sute de oameni. Alături de ea, au murit şi cei trei copii ai săi, care urmează să fie înmormântaţi.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close