UPDATE: Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut joi Rusiei să evite "orice acţiune care ar putea provoca o escaladare" a situaţiei în Crimeea, relatează AFP.
"Sunt îngrijorat de evoluţiile din Crimeea. Cer Rusiei să nu întreprindă nimic care să poată provoca o escaladare a tensiunii sau să provoace neînţelegeri", a declarat Rasmussen pe contul său de Twitter.
UPDATE: Parchetul General ucrainean a anunţat deschiderea unui anchete pentru "terorism" după ce persoane înarmate, cel mai probabil proruse, au ocupat sediul Parlamentului şi Guvernului din Crimeea, relatează AFP.
"O anchetă pentru terorism a fost deschisă", a anunţat Parchetul într-un comunicat, precizând că "două grupuri înarmate de persoane neidentificate formate din 10-15 persoane" au atacat în noaptea de miercuri spre joi clădirile Parlamentului şi Guvernului de la Simferopol, capitala Crimeei, unde au arborat steagul Rusiei.
UPDATE: Guvernul rus a pregătit un program de investiţii în valoare de cinci miliarde de dolari pentru întreprinderi ruse din Crimeea, scrie cotidianul rus Kommersant.
UPDATE: Ucraina a solicitat ONU să monitorizeze "zi şi noapte" situaţia securităţii în Peninsula Crimeea, iar începând de miercuri informează Biroul Secretarului General al ONU cu privire la situaţia în regiunea autonomă, a anunţat şeful SBU, relatează agenţia Interfax Ukraine în pagina electronică.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat miercuri verificarea pregătirii pentru luptă a trupelor din centrul şi vestul Rusiei.
Această mişcare intervine pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, al cărei preşedinte prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere de protestatarii prooccidentali la sfârşitul săptămânii, în urma unor violenţe soldate cu peste 80 de morţi.
Casa Albă a recomandat "actorilor externi" să evite orice "act de provocare" în criza ucraineană, referindu-se la Rusia, care a mobilizat trupe pentru o posibilă intervenţie militară.
Aproximativ 50 de bărbaţi, echipaţi cu "arme moderne", au sosit în cursul nopţii de miercuri spre joi şi-i împiedicau joi pe angajaţi să intre în clădiri, a declarat pentru AFP premierul Crimeei Anatoli Mohiliov.
Preluarea controlului acestor sedii, în apropierea cărora mii de persoane care susţin sau se opun noii puteri proeuropene s-au confruntat miercuri, a fost confirmată agenţiei de către serviciul de presă al Parlamentului.
Potrivit unui jurnalist Interfax, sediile au fost baricadate şi sunt încercuite de către poliţie.
Ministrul interimar ucrainean de Interne Arsen Avakov a anunţat că întreaga poliţie a fost plasată în stare de alertă, inclusiv forţele speciale.
Crimeea, care a aparţinut mai întâi Rusiei, în cadrul fostei Uniuni Sovietice, a fost ataşată Ucrainei în 1954.
Proruşii reclamă organizarea unui referendum cu privire la statutul Crimeei, în sudul Ucrainei, afectată de tensiuni separatiste care s-au intensificat după destituirea lui Ianukovici săptămâna trecută.
Confruntări violente au avut loc miercuri între manifestanţi proruşi şi susţinători ai noilor autorităţi ucrainene la Simferopol, în contextul în care preşedintele Parlamentului local excludea orice dezbatere asupra unei eventuale secesiuni.
Peste 5.000 de persoane s-au adunat miercuri în faţa sediului Parlamentului Crimeei, tătarii pe de o parte, cei mai numeroşi, iar proruşii pe de altă parte, potrivit unui jurnalist AFP.