De asemenea, Schulz a subliniat încă o dată că Legislativul UE rămâne angajat faţă tratatul de aderare la UE care prevede că, odată îndeplinite criteriile tehnice, România trebuie să adere la spaţiul european de liberă circulaţie.
"În opinia mea, şi am spus asta şi în Consiliul European, este dreptul României de a adera acum la spaţiul Schengen. Nu este un gest de caritate. Şi am subliniat încă o dată că suntem angajaţi să rămânem la ce am adoptat prin tratatul de aderare, conform căruia, odată criteriile îndeplinite, ţara trebuie să aibă acces la spaţiul Schengen, aşa cum este cazul acum", a declarat Martin Schulz, potrivit Agerpres.
El a precizat că a doua temă de discuţie cu premierul român a fost viitorul cadrul financiar multianual al UE.
"Trebuie să facem totul pentru a defini structura cadrului financiar multianual şi să discutăm ce tip de cheltuieli în structura cadrului financiar multianual ar trebui salvate şi garantate, în special cele care pot contribui la creştere şi locuri de muncă", a adăugat Schulz.
Totodată, preşedintele PE a subliniat că o atenţie sporită trebuie acordată celei mai "importante" părţi de investiţii a bugetului viitor al UE, şi anume politica de coeziune, adăugând că asupra acestui subiect împărtăşeşte aceeaşi poziţie cu premierul român.
"Vom avea un contact strâns între noul guvern român şi PE, în special cu mine, ca negociator şef al PE, cu Consiliul, în legătură cu cadrul financiar multianual", a spus preşedintele PE.
Pe de altă parte, Martin Schulz şi-a exprimat satisfacţia că s-a putut întâlni cu Victor Ponta în calitatea acestuia de premier al Românei, pe care l-a numit "prieten personal".