Parlamentul European a descris vizita lui Viktor Orban în Rusia drept o „încălcare flagrantă a tratatelor UE și a politicii externe comune”. În cadrul unui vot desfășurat miercuri, membrii Parlamentului European au condamnat reuniunea prin adoptarea unei rezoluții care prevede un angajament al Parlamentului de a-și menține sprijinul pentru Ucraina. Aproximativ 495 de deputați europeni au votat în favoarea rezoluției pro-Ucraina, iar 137 au votat împotrivă, notează Politico.
Orban a vizitat Moscova la începutul lunii iulie, ca parte a ceea ce el a numit o „misiune de pace” pentru a discuta cu Vladimir Putin condițiile care ar putea pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Vizita a zguduit Bruxelles-ul și capitalele Uniunii Europene, deoarece a avut loc la câteva zile după ce Ungaria a preluat conducerea președinției Consiliului UE, iar Orban a sugerat că reprezintă blocul în ansamblu.
„Președinția rotativă a UE nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a scris șeful Consiliului European Charles Michel pe X la începutul lunii iulie.
Declarația aprobată de Parlamentul European „consideră că vizita reprezintă o încălcare flagrantă a tratatelor și a politicii externe comune a UE, inclusiv a principiului cooperării sincere”, susținând în același timp că Orban nu avea dreptul să reprezinte UE și în același timp „să încalce pozițiile comune ale UE”.
„Imediat după așa-zisa misiune de pace a premierului ungar, Rusia a atacat spitalul de copii Okhmatdyt din Kiev, demonstrând irelevanța presupuselor sale eforturi, care au fost întâmpinate cu scepticism de conducerea ucraineană”, continuă rezoluția, referindu-se la un atac violent din 8 iulie care a ucis cel puțin 20 de persoane.
Ca reacție la vizită, președintele ucrainean Volodomir Zelenski a susținut că Orban nu poate media deoarece Ungaria nu este suficient de puternică. „Trebuie să ai o economie care influențează Rusia, iar Putin depinde de ea. Sau trebuie să ai o armată foarte puternică de care Putin se teme, care este mai puternică decât cea rusă”, a argumentat el.
Principalul oponent al lui Orban în Ungaria, Péter Magyar, împreună cu colegii săi deputați europeni din Partidul Respect și Libertate, au votat împotriva rezoluției. Magyar a numit decizia o pedeapsă împotriva Ungariei într-o postare pe Facebook: „Condamnăm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dar nu putem susține pedepsirea Ungariei din cauza politicilor greșite ale lui Viktor Orban”.
Magyar, care este eurodeputat în cadrul Partidului Popular European, a adăugat că partidul său se opune, de asemenea, cordonului sanitar împotriva recent înființatului grup de extremă dreapta al lui Orban, Patrioții pentru Europa. Potrivit postării sale, Magyar l-a informat pe șeful PPE, Manfred Weber, cu privire la pozițiile sale, de care Weber se pare că a luat notă.
Țările UE au ripostat deja prin boicotarea reuniunilor ministeriale informale organizate de Ungaria în cadrul președinției Consiliului UE, în timp ce Comisia Europeană și-a instruit înalții funcționari să nu participe la reuniuni similare.