Antena 3 CNN Externe Parlamentul European cere implicare mai mare a UE în Caucazul de Sud

Parlamentul European cere implicare mai mare a UE în Caucazul de Sud

1 minut de citit Publicat la 17:31 21 Mai 2010 Modificat la 17:31 21 Mai 2010
Parlamentul European cere implicare mai mare a UE în Caucazul de Sud
Parlamentul European a cerut o implicare mai mare a UE în Caucazul de Sud, inclusiv eforturi de a rezolva conflictele îngheţate din regiune.

Apelul a fost lansat într-un raport al parlamentului, ce subliniază vastul potenţial al UE în a promova stabilitatea şi prosperitatea - ca şi propriile interese- în Georgia, Armenia, şi Azerbaidjan.
Cu toate acesta, comisarul european pentru lărgire şi vecinătate, Stefan Fuele, declara la Strasbourg că blocul va continua să înainteze precaut şi avertiza că cele trei state trebuie să facă reforme pentru a merita eforturi suplimentare.
Regiunea, localizată între Rusia, Turcia şi Iran,este situată într-o intersecţie geopolitică vitală. Este o legătură energetică crucială pentru UE.
Raportul Parlamentului European pentru Caucazul de Sud, Evggeni Kirilov, sublinia că multiple interese ale UE sunt în joc în regiune.
"Caucazul de Sud nu este doar o regiune în imediata vecinătate a UE- România şi Bulgaria au graniţă maritimă cu ea ,ci şi o regiune de o mare importanţă strategică pentru uniune în aspectele politice, economice şi de securitate."
El considera că UE trebuie să dezvolte o strategie pentru a suplimenta "puterea soft" cu " o abordare fermă" .
Cu toate acestea, raportul lui Kirilov - aprobat de parlament - va avea un impact minor sau inexistent asupra politicii UE. Statele membre ale uniunii au suveranitatea deplină asupra chestiunilor de politică externă, iar interesele lor sunt divergente, iar importanţa strategică a regiunii a servit, în mod paradoxal, obstrucţionării ambiţiilor blocului în regiune.
Oricum, uniunea va lansat discuţii pentru acorduri de asociere cu Georgia, Armenia, şi Azerbaidjan, aprobate de statele membre pe 10 mai. Aceasta nu va implica paşi spre integrare politică, ci ar putea aduce statele în acorduri de comerţ liber şi călătorii fără vize cu UE .
În plus, subvenţiile şi ajutoarele UE vor rămâne condiţionate de angajament în reforme al guvernelor celor trei state.
Raportul parlamentar cere ca UE să adopte o poziţie mai activă în conflictele îngheţate din regiune.


Antena3.ro

×
x close