Antena 3 CNN Externe Parlamentul European a votat rezoluţia privind libera circulaţie

Parlamentul European a votat rezoluţia privind libera circulaţie

Parlamentul European a votat rezoluţia privind libera circulaţie
15 Noi 2007   •   07:57

Parlamentul European a votat rezoluţia propusă de socialişti, privind libera circulaţie a cetăţenilor comunitari în Uniunea Europeană. Textul a fost aprobat cu 306 voturi ?pentru? şi 186 ?împotrivă?. Două proiecte au fost redactate în urma decretului italian care prevede expulzarea în regim de urgenţă a imigranţilor consideraţi a fi un pericol public. Rezoluţia va avea însă doar caracter de recomandare pentru Comisia Europeană. În lipsa unei directive a ?guvernului de la Bruxelles", decretul italian nu va fi afectat.

Dispută la Strasbourg
Lucru mai puţin obişnuit, europarlamentarii nu s-au pus de acord asupra unui singur proiect de rezoluţie privind decretul italian. Prin urmare au intrat în dezbatere două variante. A fost supus la vot doar unul, cel propus de socialişti, susţinut de liberal-democraţi şi de verzi. Cum acest proiect a fost adoptat din prima, varianta popular-europenilor nici nu a mai fost supusă la vot.

Parlamentul European a dezbătut luni decretul italian, în procedură de urgenţă. Unul dintre motivele care au dus la apariţia disensiunilor a fost atitudinea comisarului european Franco Frattini. Europarlamentarii liberali şi socialişti l-au acuzat că şi-a încălcat neutralitatea şi a făcut declaraţii părtinitoare politic, în timpul crizei generate de uciderea Giovannei Reggiani.

Frattini, fost ministru în guvernul Berlusconi, învinuise actualul executiv de centru-stânga, al lui Romano Prodi, că nu a limitat accesul imigranţilor români pe piaţa muncii. Comisarul european susţinea, de asemenea, că normele europene ar fi permis expulzarea imediată din Italia a nomazilor romi, originari din România, fără mijloace clare de trai. Frattini a susţinut doar că declaraţiile i-au fost scoase din context.

Grupurile socialist şi liberal din Parlamentul European au ţinut să includă criticile la adresa lui Frattini în textul rezoluţiei votate joi. Rezoluţia socialiştilor propune modificarea semnificativă a decretului-lege italian şi a avut susţinerea liberalilor, verzilor şi a membrilor stângii unite europene.

De cealaltă parte, grupul Partidului Popular European, la care este afiliat partidul lui Berlusconi, a redactat un alt proiect. Textul evidenţia ?erorile? lui Prodi şi ale primarului Romei, Walter Veltroni. Rezoluţia semnalează situaţia explozivă a românilor din Italia, dar se recunoaşte dreptul statului italian de a lua măsuri pentru restabilirea ordinii publice, cu privire la cetăţenii comunitari.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close