Angajaţii nu trebuie să lucreze mai mult de nouă ore şi jumătate pe zi, adică 48 de ore pe săptămână, potrivit directivei adoptate de statele europene.
În prezent , numărul legal de ore de muncă în România este de 40 de ore pe săptămână, însă nu este respectat în nicio industrie. Până la sfârşitul anului, toate statele Uniunii Europene trebuie să se conformeze, dacă nu vor să fie date în judecată, avertizează Comisia Europeană. Sunt şi state în care se poate munci legal mai mult de 48 de ore săptămânal.
Marea Britanie a obţinut o derogare de la aceste prevederi, care permite majorarea acestei limite până la 78 de ore pe săptămână, cu acordul salariatului.
Statele europene au decis ,însă, că, la şapte ani după ce va intra în vigoare noua legislaţie, Comisia Europeană să elimine derogarea.
Directiva aduce o veste bună pentru angajatori, care vor scăpa de plata orelor suplimentare. Noile norme prevăd obligativitatea acordării de repaus compensator dacă perioadele normale de repaus nu au fost folosite. Potrivit aceleiaşi înţelegeri, muncitorii temporari trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca şi cei permanenţi încă din prima zi de lucru.
Prevederea reglementează totodată şi situaţia angajaţilor cu mai multe contracte. Timpul de lucru trebuie să fie calculat ca suma perioadelor de muncă prestate prin fiecare contract. Propunerea legislativă va fi supusă votului final în sesiunea plenară de la Strasbourg din luna decembrie.
Antena3