Parlamentul European a dat undă verde pentru intrarea în vigoare a primului acord ”de dialog politic şi cooperare” dintre UE şi Cuba, în timpul unei sesiuni plenare la Strasbourg.
Acest vot favorabil al europarlamentarilor era necesar pentru a face aplicabil respectivul acord-cadru, parafat în decembrie anul trecut de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, miniştrii de externe ai celor 28 de state membre ale UE şi ministrul de externe al Cubei.
Pe fondul tensiunilor cu privire la problema drepturilor omului în insula castristă, Cuba era singura ţară latino-americană care nu avea un acord de cooperare internaţională cu UE, chiar dacă majoritatea ţărilor europene şi-au reluat relaţiile bilaterale cu Havana.
”Am avut sentimentul clar şi categoric că am întors o pagină istorică”, a estimat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, în timpul dezbaterii care a precedat votul din Parlamentul European.
Negocierile, care au durat doi ani, ”au fost dificile, importante şi curajoase, din partea noastră şi din partea omologilor cubanezi”, a subliniat Mogherini.
Normalizarea relaţiilor cu Havana se înscrie pe făgaşul apropierii de Cuba decis de fostul preşedinte american Barack Obama. În iulie 2015, acesta din urmă a pus capăt îngheţului de 60 de ani din relaţiile dintre Cuba şi SUA.