Antena 3 CNN Externe Parlamentul de la Atena aprobă noi reduceri bugetare cerute de creditorii Greciei

Parlamentul de la Atena aprobă noi reduceri bugetare cerute de creditorii Greciei

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 09:07 29 Feb 2012 Modificat la 09:07 29 Feb 2012
Parlamentul de la Atena aprobă noi reduceri bugetare cerute de creditorii Greciei
Foto: christliche-radiosender.blogspot.com
Grecia continuă să adopte măsuri dureroase şi nepopulare de austeritate, impuse de creditorii internaţionali ca preţ al salvării de la faliment. Parlamentul de la Atena a aprobat, marţi seară, o nouă serie de reduceri bugetare cerute de creditorii Greciei în schimbul noului plan de ajutor financiar, potrivit numărătorii oficiale a voturilor.

Deputaţii care au participat la vot au aprobat reduceri ale cheltuielilor în valoare de 3,2 miliarde de euro pentru 2012, a anunţat preşedintele de şedinţă Grigoris Niotis.

Aceste măsuri vor presupune reduceri ale celor mai mari pensii primite de funcţionari publici, ale salariilor liderilor de colectivităţi locale şi de organisme publice de cercetare.

Noile economii bugetare erau condiţia fixată de creditorii ţării pentru acordarea unui al doilea împrumut de 130 de miliarde de euro, care se adaugă ştergerii unor datorii de 107 miliarde de euro în curs de parafare cu creditorii privaţi ai Greciei.

Atena trebuie să ramburseze obligaţiuni în valoare de aproape 15 miliarde de euro care ajung la termen la 20 martie, ceea ce statul nu poate face fără asistenţă financiară.

Manifestanţii au denunţat scăderea salariilor care atinge, pentru unii dintre ei, 40%, potrivit sindicatelor. Protestatarii au venit în uniforme şi şi-au adus uneltele muncii - clopote de alarmă şi, în cazul poliţiştilor, cătuşe.

Manifestanţii au incendiat un drapel al Germaniei naziste, chiar în timp ce preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, era primit în forul legislativ grec.

Totuşi, protestele nu i-au convins pe deputaţi să respingă un nou program de reduceri de cheltuieli bugetare şi, mai ales, de pensii.

Parlamentul a aprobat, încă de la 12 februarie, reducerea salariului minim cu 22% şi chiar cu 32% pentru tinerii sub 25 de ani. Măsura este, însă, contestată nu doar de salariaţi ci şi de micii întreprinzători, deşi le reduce costurile. Ei se tem că scăderea puterii de cumpărare a clienţilor îi va duce spre faliment.

Miercuri, la Atena sunt programate noi manifestaţii în cadrul unei zile europene de protest împotriva austerităţii şi în paralel cu votarea unor noi reduceri bugetare.




×
x close