Antena 3 CNN Externe Parlamentarii ruși au adoptat o lege care interzice promovarea unui „stil de viață fără copii”

Parlamentarii ruși au adoptat o lege care interzice promovarea unui „stil de viață fără copii”

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 16:31 12 Noi 2024 Modificat la 16:31 12 Noi 2024
vladimir putin
Unul dintre autorii legii spune că propaganda „fără copii” este „parte a unui război hibrid”. Foto: Hepta

O lege care ar interzice „propaganda” menită să promoveze un stil de viață fără copii a depășit primul obstacol în camera inferioară a parlamentului rus, obținând aprobarea unanimă a deputaților pentru un proiect de lege promovat ca mijloc de creștere a ratei natalității în țară, notează The Guardian.

Noua legislație prevede amenzi pentru cei considerați că descurajează oamenii să aibă copii, în condițiile în care datele oficiale publicate luna trecută sugerează că rata natalității din Rusia a scăzut la cel mai mic nivel din ultimul sfert de secol, o scădere exacerbată de îmbătrânirea populației țării și de războiul Moscovei în Ucraina.

Persoanele fizice ar putea fi amendate cu până la 400 000 de ruble (aproximativ 3 000 de lire sterline), în timp ce cifra crește la 5 milioane de ruble pentru întreprinderi sau entități. Cetățenii străini care creează conținut care promovează lipsa copiilor ar putea fi expulzați.

Vyacheslav Volodin, președintele Dumei, a declarat: „Este important să protejăm oamenii, în primul rând generația tânără, împotriva ideologiei lipsei copiilor care le este impusă pe internet, în mass-media, în filme și în publicitate”.

Volodin, un aliat puternic al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a prezentat proiectul de lege ca parte a unui „cadru juridic unificat” care urmărește să protejeze copiii, familiile și valorile tradiționale.

Susținătorii legislației au descris-o ca fiind o chestiune de securitate națională, susținând că argumentele împotriva faptului de a avea copii fac parte dintr-un efort mai amplu al Occidentului de a vulnerabiliza Rusia prin încurajarea scăderii populației.

„Este un element de propagandă profesională, parte a unui război hibrid care vizează reducerea populației”, a declarat Elvira Aitkulova, unul dintre autorii proiectului de lege. „Acesta este un proiect de lege strategic de dragul unui viitor puternic, productiv și sănătos”.

Legislația vine în contextul în care Putin și înalții săi oficiali încearcă să prezinte Rusia drept un bastion al „valorilor tradiționale” și un bastion împotriva ideilor liberale occidentale. Anul trecut, Putin a făcut apel la femei să aibă până la opt copii pentru a asigura viitorul demografic al țării.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, care a descris rata scăzută a natalității drept „catastrofală”, a declarat luna trecută că stoparea declinului se numără printre „principalele priorități ale întregului guvern și ale întregii țări”.

Legislația din această săptămână a provocat îngrijorare în rândul militanților pentru drepturile femeilor, care au prezis că ar putea crea premisele pentru ca drepturile femeilor să fie în continuare erodate.

„Mesajul este clar: nașteți și gata”

„Mesajul este clar: nașteți și gata”, a declarat pentru Reuters Olga Suvorova, o activistă pentru drepturile omului care lucrează cu victime ale violenței domestice în orașul siberian Krasnoyarsk. „Femeile sunt transformate, în esență, în recipiente pentru a naște copii, fără a se lua în considerare circumstanțele lor, motivațiile lor și dacă aspiră să aibă o carieră sau o familie”.

Volodin a insistat că legea nu va penaliza femeile care aleg să nu aibă copii. „Decizia de a avea sau nu copii aparține femeii”, a scris el pe Telegram.

Femeile sunt, de asemenea, libere să consulte pe cine doresc în această privință, a adăugat el. „Dar nu ar trebui să existe propagandă care să preseze o femeie în decizia ei de a avea copii. Este ceea ce se întâmplă acum în SUA și Europa,” a susținut el.

Proiectul de lege se află încă în stadiu incipient, fiind necesare încă două lecturi în Duma. Dacă va fi aprobată, va fi trimisă camerei superioare pentru examinare și apoi lui Putin pentru aprobarea finală.

Legislația marchează o extindere a eforturilor recente ale Rusiei de a limita discursul public în favoarea a ceea ce descrie drept „valori tradiționale”. În 2022, parlamentul țării a adoptat o lege care incriminează orice act considerat a promova ceea ce a numit „relații sexuale netradiționale”, ceea ce i-a determinat pe activiștii LGBTQ+ să afirme că menționarea publică a relațiilor homosexuale este în prezent interzisă în țară.

×
x close