Cei 27 de parlamentari care au semnat prima moţiune de suspendare din istoria regiunii îl acuză pe Leung de fals, neglijenţă în conduita exercitării funcţiei sale şi de încălcarea legii într-un caz de lucrări de extindere a locuinţei sale.
Acţiunea parlamentarilor, care are puţine şanse de a reuşi, vine ca urmare a protestelor din prima zi a anului, atunci când mai multe mii de oameni au ieşit pe străzi şi i-au cerut lui Leung să demisioneze şi au solicitat mai multe drepturi democratice.
Fosta colonie britanică, revenită sub administraţie chineză în 1997, are un statut de semi-autonomie, dar nu-şi poate alege liderul prin vot popular.
Leung a devenit şeful executivului în luna iulie, fiind ales de un comitet format din 1.200 de persoane, majoritatea pro-Beijing.
China a promis instalarea sistemului votului universal direct pentru alegerea şefului executivului cel mai devreme în 2017 şi pentru alegerea parlamentului în 2020
Analiştii susţin însă că moţiunea are şanse mici, legislativul din Hong Kong fiind dominat de parlamentari pro-Beijing, în timp ce democraţii au doar 27 de mandate.