Antena 3 CNN Externe Paris. Raport ONU privind încălzirea globală

Paris. Raport ONU privind încălzirea globală


Paris. Raport ONU privind încălzirea globală
01 Feb 2007   •   20:06

Experţii în schimbări climatice vor da publicităţii vineri un raport extrem de critic asupra încălzirii globale. Specialiştii, reuniţi la Paris, vor fixa însă şi un set de măsuri pentru guvernele din toată lumea. Principala zonă vizată o reprezintă Statele Unite ale Americii, mai ales că presa susţine că Washingtonul ar fi cenzurat studiile despre climă, pentru a elimina tocmai referirile incomode la procesul de încălzire globală. Raportul subliniază faptul că pe Glob, temperatura continuă să urce îngrijorător. Experţii cred că în proporţie de 90 la sută, schimbările climatice sunt provocate de noxe. Rezultatul va fi o creştere a temperaturilor medii de până la 5,8 grade Celsius până în anul 2100.

În premieră, experţii vor face referire şi la cicloanele tropicale şi uraganele foarte puternice, înregistrate după 1970, despre care se va menţiona însă că nu sunt legate de încălzirea globală. Raportul lanseza un semnal serios de alarmă asupra creşterii continue a temperaturii, iar ecologiştii fac apel la populaţie să recurgă la surse alternative de energie. Cercetătorii în probleme climatice studiază şi creşterea nivelului apei mării, până în 2100, pe baza unei estimări privind topirea gheţii din Groenlanda şi Antarctica.

În vizorul ecologiştilor sunt în special guvernele americane, în condiţiile în care cercetători şi experţi audiaţi în Congres au declarat că administraţia americană a demarat o campanie prin care toate referinţele privind încălzirea globală sunt scoase din rapoartele ştiinţifice. În plus, Statele Unite se opun controalelor obligatorii cu privire la emisiile de gaze.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close