În urma acestui fapt, mulţi dintre copii au fost infectaţi cu boala Creutzfeldt-Jakob. O parte a materialului biologic folosit pentru producţia de hormoni a fost importat în Franţa între 1983-1988, din Ungaria, România şi Bulgaria, scrie agenţia bulgară Focus.
În prezent, hormonul creşterii este obţinut cu ajutorul ingineriei genetice, Institutul Pasteur din Franţa fiind ultima verigă din lanţul producţiei de medicamente care au cauzat moartea copiilor, conform declaraţiilor anchetatorilor.
În replică la cele relatate de agenţia bulgară, Ministerul Sănătăţii din România a anunţat că se va informa la Arhivele Statului în legătură cu exportul de hormoni din perioada 1983-1990. "La nivelul Ministerului Sănătăţii nu există date referitoare la aces export, dintr-un simplu motiv: înainte de 1989 asemenea exporturi erau centralizate şi se realizau prin Ministerul Comerţului Exterior, nu prin Ministerul Sănătăţii, ce n-avea competenţe şi atribuţii în acest sens. Am cerut joi Arhivelor Statului să se caute orice date ce ne-ar putea lămuri cu privire la acest export. Când vom avea date, le vom face publice", a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Profesorul Constantin Dumitrache, de la Institututului de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucureşti a declarat că în perioada amintită, în laboratoarele unităţii, a fost făcut, de către cercetătorul Ligia Simionescu, un extract având ca materie primă hipofize umane. "Extractul realizat atunci a fost folosit la patru sau şase copii, cu rezultate destul de slăbuţe, din cauza concentraţiei scăzute, neavând materia primă respectivă. Niciun copil care a folosit extractul nu a avut vreo patologie. Să vorbeşti despre cazuri de acum 20-30 de ani este dificil. Cred că nu s-ar fi putut decât să fi fost o filieră care să aibă legătură cu locuri unde există un număr mai mare de decedaţi, iar recoltarea să fie făcută imediat după ce o persoană a murit, nu peste mai mult timp", a declarat profesorul Dumitrache.
Avocaţii acuzaţilor din acest caz spun că aceştia sunt nevinovaţi, deoarece au acţionat cu bună credinţă, în limitele cunoştinţelor medicale din acea perioadă.
Şase dintre suspecţi, care au acum între 70 şi 80 de ani, riscă să petreacă 4 ani după gratii, dacă sunt găsiţi vinovaţi. Cel de-al şaptelea suspect este acuzat şi de corupţie şi, dacă este găsit vinovat, îşi poate petrece 10 ani în inchisoare. Potrivit Reuters, procesul va dura cel puţin patru luni.
Antena3.ro