Antena 3 CNN Externe Mii de părinţi olandezi dau în judecată TikTok şi cer despăgubiri de 1,4 miliarde de euro

Mii de părinţi olandezi dau în judecată TikTok şi cer despăgubiri de 1,4 miliarde de euro

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 10:25 03 Iun 2021 Modificat la 10:25 03 Iun 2021
o_1f785tqo71sl3e7r48f1nk11q25b.jpg
Sursa foto: Hepta

Părinții consideră că copiii sunt expuşi la pericole prin aşa-numitele provocări, în care utilizatorii platformei îşi cer reciproc să se lanseze în acte riscante.

În total, solicitările pentru despăgubiri se ridică la peste 1,4 miliarde de euro, a anunţat miercuri Fundaţia olandeză pentru Informaţii de Piaţă şi Cercetare (SOMI).

Este vorba despre 64.000 de părinți olandezi care cer bani de la TikTok și care s-au aliat împotriva companiei. În acest sens a fost deschisă o anchetă.

Autoritatea olandeză de supraveghere a confidențialității a transmis că investighează modul în care aplicația gestionează datele tinerilor, mai ales în contextul în care TikTok a căpătat popularitate crescută în timpul pandemiei.

Aceste date personale la care se referă părinții sunt, de fapt, informațiile personale ale copiilor, precum locația, numerele de telefon, videoclipuri, toate acestea fiind neavertizate suficient.

De asemenea, părinții spun că nimeni nu știe unde se duc, de fapt, aceste date sau ce se face cu ele.

Conform condiţiilor de utilizare ale TikTok, minorii au nevoie de consimţământul tutorilor legali. Copiii sub 13 ani nu au, în general, autorizarea să folosească acest serviciu.

Compania subliniază, de asemenea, pe site-ul său că este controlată confidenţialitatea utilizatorilor, astfel încât aceştia să poată ''alege setările corecte pentru ei''.

În aprilie, militanţi pentru drepturile copilului din Marea Britanie au iniţiat un proces similar cu cel iniţiat acum în Olanda.

În ianuarie 2021, Italia a blocat TikTok pentru utilizatorii a căror vârstă nu este verificată, după ce o fetiță de 10 ani a murit asfixiată participând la un joc pe rețeaua socială.

×
x close