Grecia va reduce cheltuielile de stat cu aproximativ 12 miliarde de euro până în anul 2014, pentru a putea îndeplini condiţiile impuse de UE şi FMI în schimbul pachetului de asistenţă financiară, a anunţat premierul elen Lucas Papademos, potrivit
AFP.
"În 2013-2014 o reducere a cheltuielilor statului cu aproximativ 12 miliarde de euro este cerută conform noului program economic. Trebuie făcut orice efort pentru limitarea cheltuielilor extravagante şi nu pentru a împovăra mai mult salariaţii din sectorul de stat", le-a spus Papademos parlamentarilor eleni.
În 2010, statul elen s-a angajat să-şi reducă deficitul public în schimbul primului pachet de asistenţă financiară de la UE şi FMI, de 110 miliarde de euro. De la 15% din PIB în 2009, Grecia vrea să ajungă la un deficit sub limita de 3% impusă de UE până în 2014.
Recent, ţările din zona euro au căzut de acord asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei. Planul cuprinde, pe de o parte, un ajutor public sub formă de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia în luna mai 2010 care s-a ridicat la 110 miliarde de euro.
Cealaltă componentă se referă la ştergerea datoriilor Greciei deţinute de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii. La final, creditorii privaţi ai Greciei trebuie să accepte o pierdere de 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%.