Antena 3 CNN Externe Papa readuce catolicismul în Brazilia

Papa readuce catolicismul în Brazilia


Papa readuce catolicismul în Brazilia
05 Mai 2007   •   15:42

Cea mai mare ţară catolică din lume se pregăteşte pentru vizita şefului Bisericii Catolice. Papa Benedict al XVI-lea ajunge săptămâna viitoare în Brazilia, pentru o vizită de 5 zile, într-un moment în care popularitatea Bisericii Catolice este în declin accentuat. Tendinţa se remarcă în ultimii ani, în toată America Latină.

În timp ce autorităţile pregătesc minuţios vizita Suveranului Pontif, mulţi brazilieni se întreabă de ce naţiunea este totuşi... catolică, şi nu altfel. La periferia marilor oraşe, unde actele de violenţă sunt probleme cotidiene, mii de brazilieni s-au îndepărtat de catolicism, şi au început să caute sprijin spiritual în alte religii. Mulţi experţi cred că biserica penticostală va fi capabilă în scurt timp să reducă din diferenţa faţă de Biserica Romano-Catolică. Penticostalii au avut câştig de cauză în special în zonele urbane sărace, unde condiţiile precare de viaţă îi pot determina pe oameni să caute interveţia divină.

Potrivit unui raport din 2006 al Agenţiei ONU pentru Dezvoltare, Brazilia se situează pe locul 10 între ţările cu cea mai defectuoasă distribuţie a veniturilor. Mulţi dintre cei convertiţi sunt atraşi de imnurile religioase pe ritmuri pop şi de slujbele dinamice ale altor rituri.

Convertirile de la catolicism la protestantism, în special către Evanghelişti, riscă să tulbure supremaţia Bisericii Catolice. Tendinţa, care se remarcă în toată America Latină, reprezintă o provocare majoră pentru Papa Benedict al 16-lea, care va sosi în Brazilia pe 9 mai. În 1980, când Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Brazilia, 89% dintre brazilieni se declarau catolici. Două decenii mai târziu, procentul scăzuse la doar 74%.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close