Anularea în ultimul moment a participării la procesiunea ''Via Crucis'' de la Colosseum a ridicat multe semne de întrebare în legătură cu starea de sănătate a Papei Francisc.
Cu toate acestea, Papa Francisc a decis să conducă, în seara de 30 martie, Vigilia Pascală, la Bazilica "Sfântul Petru" din Roma.
Acesta a sosit în scaunul său rulant, cu puţin timp înainte de ora locală 19:30, fiind așteptat de un număr mare de credincioși.
Conform ritului luminii, în timpul ceremoniei, Papa Francisc pronunță o cuvântare și botează opt adulți.
Săptămâna Sfântă implică numeroase ceremonii, ceea ce poate fi solicitant pentru Suveranul Pontif, în vârstă de 87 de ani.
În ultima perioadă, Papa Francisc a delegat de mai multe ori citirea discursurilor sale, acesta confruntându-se cu o bronșită, potrivit biroului său de presă.
Totuşi, într-o autobiografie publicată luna aceasta, Papa Francisc afirmă că nu are niciun "motiv serios" să-şi abandoneze misiunea şi vede o asemenea renunţare ca pe o "ipoteză îndepărtată", ce s-ar putea întâmpla doar în cazul unei "suferinţe fizice grave", potrivit AFP, notează Agerpres.
”Isus este Paștele nostru, Cel care ne face să trecem de la întuneric la lumină, care s-a legat de noi pentru totdeauna și ne mântuiește din abisurile păcatului și ale morții, atrăgându-ne în iureșul luminos al iertării și al vieții veșnice”, a spus Papa Francisc, la omilia Vigiliei Pascale.
Liturghia Vigiliei a început cu binecuvântarea focului nou în fața bazilicii, urmată de procesiunea cu lumânările aprinse și de vestirea solemnă a Învierii prin străvechea cântare ”Præconium”.
Duminică, Papa prezidează, la ora 10.00, în Piața San Pietro, Sfânta Liturghie a Duminicii Învierii, iar la ora 12.00, acesta transmite tradiționalul mesaj pascal și binecuvântarea apostolică ”Urbi et Orbi”.