Antena 3 CNN Externe Papa Francisc - în mijlocul unui scandal? Ce acuzații i se aduc suveranului pontif

Papa Francisc - în mijlocul unui scandal? Ce acuzații i se aduc suveranului pontif

Papa Francisc - în mijlocul unui scandal? Ce acuzații i se aduc suveranului pontif
Foto: Agerpres
21 Mar 2013   •   18:42

Franz Jalics, unul din misionarii iezuiți arestați de junta militară argentiniană în anii 1970, a declarat că Papa Francisc nu l-a denunțat, în acea vreme, autorităților, atitudinea suveranului pontif fiind discutabilă, scrie Mediafax.

Misionarul "Orlando Yorio şi cu mine nu am fost denunţati de părintele Bergoglio", devenit Papa Francisc, a afirmat el într-o declaraţie publicată în pagina electronică a ordinului iezuit german, miercuri.

"Este fals să pretindem că arestarea noastră a fost provocată de părintele Bergoglio", a continuat Jalics, cunoscut în ţările hispanofone sub prenumele Francisco.

De asemenea, părintele Franz Jalics a afirmat că a crezut mult timp că a fost denunțat înainte să fie arestat și apoi închis, la 23 martie 1976, alături de Orlando Yorio.

"Înainte eram înclinat să cred că am fost victimele unui denunţ", a continuat el. "Însă la sfârşitul anilor 1990, după mai multe discuţii, a devenit clar pentru cime că bănuiala era nejustificată", a explicat el.

Franz Jalics, de origine ungară și instalat în sudul Germaniei, și-a amintit că, imediat după arestarea sa, ofițerul care îl interoga l-a luat drept spion rus când a văzut că acesta era născut în Budapesta.

Cei doi misionari iezuiți au fost torturați într-un centru de detenție cunoscut pentru cruzimea sa.

 Detractorii lui Jorge Bergoglio îl suspectează că ar fi implicat în arestarea celor doi misionari, în timp ce prelatul argentinian conducea, la acea vreme, ordinul iezuiţilor din Argentina.

Vaticanul a respins vehement acuzaţiile de complicitate cu junta militară argentiniană în ceea ce-l priveşte pe Papa Francisc, calificându-le drept "calomnioase şi defăimătoare".

×
Subiecte în articol: Papa Francisc
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close