
Papa Francisc a fost atât de aproape de moarte în perioada în care a fost internat încât medicii au dezbătut dacă „să-l lase” să moară sau „să meargă înainte” cu tratamentul, a spus șeful echipei medicale care l-a îngrijit pe Suveranul Pontif, relatează The Guardian. Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, a fost internat timp de mai bine de cinci săptămâni la spitalul Gemelli din Roma, unde a primit tratament pentru pneumonie, înainte de a fi externat duminica trecută.
Suveranul Pontif a trecut prin patru crize de respirație în timpul șederii lui în spital, cel mai critic episod având loc în 28 februarie, când și-a inhalat voma.
„Eram conștienți că situația s-a înrăutățit și că exista riscul că nu va supraviețui. A trebuit să alegem dacă să oprim tratamentul și să-l lăsăm să moară sau să mergem înainte și să încercăm să-l salvăm cu toate medicamentele și terapiile posibile, riscând în același timp să-i afectăm toate organele. În cele din urmă, am ales cea de-a doua cale”, a spus Sergio Alfieri, chirurg general la spitalul Gemelli într-un interviu pentru Corriere della Sera, publicat marți.
Asistentul personal al Papei Francisc, Massimiliano Strappetti, a fost cel care a rugat echipa medicală să continue tratamentul spunându-le: „Încercați tot ce puteți, nu vă dați bătuți”, și-a amintit chirurgul.
Suveranul Pontif a fost conștient mereu că există posibilitatea să nu se mai trezească a doua zi de dimineață.
„Am văzut un om în suferință. Însă din prima zi ne-a cerut să-i spunem adevărul despre starea lui de sănătate”, a spus Alfieri.
În timpul acestui episod critic, și-a amintit chirurgul italian, a „văzut lacrimi în ochii unor persoane” din jurul Papei.
„Oameni, care am înțeles, că îl iubesc sincer, ca pe un tată”, a spus medicul.
Papa Francisc a mai suferit atacuri respiratorii.
„În aceste cazuri, dacă ajutorul nu este acordat imediat, e risc de moarte iminentă. A fost teribil, nu am crezut că va supraviețui”, a mai spus Alfieri.
Însă Papa Francisc a început să dea semne de îmbunătățire, iar pe 10 martie medicii au anunțat că nu mai este în pericol iminent. Pe măsură ce a început să se simtă mai bine, Suveranul Pontif s-a plimbat prin aripa de spital în scaunul lui cu rotile și într-o seară le-a oferit pizza celor care l-au îngrijit.
„Adesea spunea: „sunt încă viu”, ca apoi să adauge: „nu uitați să trăiți și să vă păstrați buna dispoziție”. Are un trup obosit, dar mintea unui bărbat de 50 de ani”, și-a amintit chirurgul, care a spus că în cele mai negre clipe, Papa Francisc l-a ținut de mână, căutând parcă „alinare”.
În urma insistențelor sale, Papa Francisc s-a întors în casa lui de la Vatican, unde trebuie să stea la pat cel puțin două luni și să urmeze tratamentul indicat de medici. Alfieri a spus presei că va fi nevoie de timp ca Suveranul Pontif să se vindece pe deplin.
„Într-o dimineață mi-a spus: „Sunt încă în viață, când pot pleca acasă?” (...) L-am văzut apoi părăsind camera de la etajul zece al spitalului Gemelli îmbrăcat în alb. A fost emoționat să văd omul devenind din nou Papa”, a mai spus medicul.
Papa Francisc este mai predispus la infecții la plămâni deoarece în tinerețe s-a îmbolnăvit grav și o parte dintr-unul din plâmânii lui i-a fost extirpată, pe când se pregătea să devină preot în Argentina.