Papa Benedict XVI a realizat o apreciere a autenticităţii Giulgiului de Torino, duminică, calificând veştimentele, despre care unii cred că ar fi giulgiul de înmormâmtare al lui Iisus Hristos, o icoană "scrisă cu sângele" unui om crucificat.
Vaticanul nu a arătat niciodată că ar considera că materialul de 4 metri pe un metru ar fi autentic sa nu, dar peste două milioane de persoane sunt aşteptate la Torino pentru a-l vedea pentru prima dată în zece ani.
Papa arăta că enigmatica imagine întipărită pe haine a feţei şi corpului unui bărbat "ne readuce mereu aminte" de suferinţa lui Hristos.
Circa 25.000 de persoane se adunaseră în oraşul italian pentru a asista la slujba Papei.
"Acesta este veştmântul de înmormântare ce a înfăşurat un bărbat crucificat, în deplin respect cu ce ne învaţă Biblia despre Iisus," arăta Benedict. El declara că relicva- una din cele mai importante ale creştinătăţii- ar trebui privită ca un document fotografic "al celui mai întunecat mister al credinţei" ? cel al crucificării şi învierii lui Hristos.
Deşi Vaticanul nu a avut niciodată o poziţie oficială clară, un cercetător din Oraşul Sfânt declara anul trecut că înscrisurile de pe ţesătură demonstrează că haina a fost folosită pentru a acoperi corpul lui Iisus după crucificare.
Totuşi experţii ce au datat hainele cu carbon susţin că ţesătura este din secolele 13-14. Testarea nu a explicat cum a ajuns pe giulgiu imaginea unui om cu răni similare celor suferite de Hristos.
Când Papa Ioan Paul II a vizitat Giulgiul, în 1998, el arăta că misterul său ridică întrebări despre credinţă şi ştiinţă şi dacă este autentic. Dar sublinia că biserica nu are competenţă în a se pronunţa asupra acestor întrebătir şi a cerut continuarea studiului.
Benedict, care a făcut din îmbinarea dintre credinţă şi ştiinţă un stâlp al papalităţii sale, nu a menţionat rolul ştiinţei în discursul său.
Vizita lui Benedict la Giulgiu marcheată o pauză în recentele scandaluri privind abuzurile sexuale ale unor preoţi, ce au afectat Vaticanul.
Antena3.ro