Papa Benedict XVI a cerut ?eforturi urgente şi concertate internaţionale" pentru a rezolva tensiunile şi a pune capăt vărsării de sânge din Orientul Mijlociu.
La capătul unei vizite de trei zile în Cipru, pontiful celebrat slujba de duminică lângă capitala Nicosia. Benedict arăta că se va ruga pentru creştinii din Orientul Mijlociu care suferă din cauza credinţei lor.
Un document publicat de Vatican susţine că în rândul comunităţii internaţionale se ignoră situaţia creştinilor din Orientul Mijlociu. Documentul mai arată că războiul din Irak, conflictul israeliano-palestinian, instabilitatea politică din Libab au forţat mii de persoane să plece din regiune.
Documentul de lucru al Vaticanului referitor la Orientul Mijlociu va fi prezentat la Roma, în octombrie, în timpul întâlnirii a 253 de episcopi- sinod.
Pontiful s-a întâlnit sâmbătă cu preşedintele cipriot Dimitris Christofias, dar şi cu liderul minorităţii cipriote musulmane.
Preşedintele Christofias a denunţat invazia turcă din 1974 a Ciprului de nord şi a cerut comunităţii internaţionale pentru a presa Turcia să pună capăt invaziei.
Papa Benedict nu a vizitat partea controlată de Turcia în Cipru.
Insula este despărţită între sudul cipriot grec şi nordul cipriot turc. Ciprioţii greci au acuzat nordul turc că au distrus bisericile ortodoxe sau că le-au transformat în magazine şi restaurante. Turcii acuză că grecii au distrus mosheele din sud.
Papa şi-a mai exprimat speranţa că creştinii din regiune vor trăi în "pace şi armonie cu vecinii evrei şi musulmani." De asemenea, documentul Vaticanului arăta că ?într-o regiune unde adepţii celor trei religii monoteistice au trăit împreună timp de secole, creştinii trebuie să îşi cunoască bine vecinii musulmani şi evrei dacă se doreşte colaborarea cu ei în domeniul religiei, interacţiunii sociale, culturii pentru binele societăţii" .
Documentul mai subliniază obstacolele la acest scop.
Referindu-se la islamul radical, se arată că "aceste curente extremiste, ce prezintă o ameninţare pentru creştini, evrei şi musulmani, cer acţiune comună."
Mai mult, se arată că "ocupaţia israeliană a teritoriilor palestiniene creează dificultăţi în viaţa de zi ce zi, inhibând libertatea de mişcare, economia şi viaţa religioasă" .
Antena3.ro