Suveranul pontif este de părere că rolul ştiinţei este acela de "a-l descoperi" pe Dumnezeu în Univers.
Declaraţia vine după ce celebrul om de ştiinţă Stephen Hawking a publicat luna trecută o carte în care îşi detaliază ideea că Universul a luat naştere datorită acţiunii spontane şi inevitabile a legilor fizicii, iar Divinitatea nu a avut niciun rol în acest proces de creaţie.
Papa Benedict a lăudat şi binecuvântat ştiinţa şi oamenii de ştiinţă, într-un mesaj adresat Academiei Pontificale de Ştiinţe, însă a ţinut să sublinieze, în acelaşi timo, daptul că oamenii de ştiinţă doar studiază şi imită lumea, iar Dumnezeu o creează.
"Oamenii de stiinta nu creeaza lumea; ei o studiaza si incearca sa o imite.(...) Stephen Hawking greşeşte. Observaţiile şi percepţiile "ne determină să admitem existenţa unei "Raţiuni atotputernice", diferită de cea a oamenilor si care face posibilă existenţă acestei lumi", a spus Papa.
În noua carte a lui Hawking, scrisă împreună cu fizicianul american Leonard Mlodinow, astrofizicianul îmbrăţişează teoria conform căreia Big Bang-ul a fost rezultatul "inevitabil" al legilor fizicii.
"Pentru ca există o lege precum cea a gravitaţiei, Universul poate lua naştere chiar şi din nimic (...) Creaţia spontană este motivul pentru care există Ceva, în loc de Nimic şi motivul care face ca şi Universul să existe şi noi să existăm", titrează omul de ştiinţă în noua sa carte.
Renumitul om de ştiinţă Stephen Hawking, în vârstă de 64 de ani - autor al cărţii "O scurtă istorie a timpului", este tetraplegic şi comunică cu ajutorul unui computer din cauza unei afecţiuni neurologice numită scleroză amiotrofică laterală.