"Recenta criză demonstrează cum activitatea financiară poate fi în anumite momente egoistă, lipsindu-i orice considerent pe termen lung al binelui comun", a spus Papa cu ocazia mesajului anual "Luptând împotriva Sărăciei pentru a Construi Pacea".
Suveranul Pontif a solicitat constituirea unui "cod etic comun", după accentuarea diferenţelor dintre bogaţi şi săraci în contextul globalizării economice.
Papa Benedict a criticat practicile bancare şi în trecut, iar acum e de părere că aspectele negative ale globalizării finanţelor sunt vizibile pentru toată lumea.
"Obiectiv, cel mai important rol al finanţelor este de a susţine posibilitatea investiţiilor pe termen lung şi deci a investiţiilor", a spus Sfântul părinte.
În acelaşi timp, mentalitatea lipsită de perspectivă a determinat sistemul financiar mondial să-şi diminueze obiectivele până la punctul în care capacitatea sa de a fi un stimul pentru dezvoltarea economică pe termen lung şi creşterea numărului de locuri de muncă a fost grav afectată, crede Papa Benedict al XVI-lea.
"Activitatea financiară limitată astfel pe termen scurt şi foarte scurt devine periculoasă pentru toată lumea, chiar şi pentru cei care profită când pieţele merg bine", spune Benedict al XVI-lea.
Mesajul papal este trimis în mod tradiţional şefilor de state, guverne şi instituţiilor internaţionale.
Documentul conţine 17 pagini, pe parcursul cărora Biserica Catolică îi îndeamnă pe liderii lumii să susţină procesul dezarmării, să combată foametea şi sărăcia în rândul copiilor.
Antena3.ro