
Panama va permite desfășurarea de trupe americane în zonele de acces și adiacente canalului, potrivit unui acord bilateral publicat, joi, de guvernul panamez, care exclude, însă, posibilitatea unor baze militare, relatează AFP, citată de Agerpres.
Prezența trupelor americane în Panama este o problemă sensibilă, deoarece amintește de perioada în care Statele Unite dispuneau acolo de o enclavă cu baze militare înainte de a ceda canalul panamezilor în 1999.
Armata americană și companiile militare private angajate de SUA „vor putea pot folosi locurile autorizate, instalațiile și zonele desemnate pentru antrenamente, activități umanitare (...) și exerciții", se arată în acordul semnat de șeful Pentagonului, Pete Hegseth, și ministrul panamez al apărării, Frank Abrego.
Acordul, cu o durată de trei ani ce poate fi reînnoită, precizează că instalațiile vor fi proprietatea statului panamez și vor fi destinate „utilizării în comun” de forțele celor două țări.
Pete Hegseth declarase într-o conferință de presă la Ciudad de Panama că exercițiile comune de apărare desfășurate regulat de cele două țări reprezintă „o ocazie de a relansa o bază militară unde operează trupe americane”, provocând îngrijorare.
„Nu putem accepta baze militare sau locuri de apărare”, a reacționat Frank Abrego în aceeași conferință de presă.
De la revenirea la putere în ianuarie, președintele american, Donald Trump, a anunțat intenția sa de a „recupera” Canalul Panama, construit de Statele Unite, argumentând că acesta se află, în prezent, „sub influența Chinei”.