Antena 3 CNN Externe Pană națională de curent în Liban. Centrala care furniza energie întregii țări a rămas fără combustibil

Pană națională de curent în Liban. Centrala care furniza energie întregii țări a rămas fără combustibil

stalpi de electricitate noaptea
Pană națională de curent în Liban. Foto: Getty Images
de I.C.    |    18 Aug 2024   •   20:24

Algeria va furniza urgent petrol Libanului, care se confruntă cu o pană naţională după ce o centrală electrică ce furnizează electricitate întregii ţări a rămas fără combustibil, relatează duminică agenţiile Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.

Compania naţională libaneză de furnizare a electricităţii Electricite du Liban (EDL) a anunţat sâmbătă că centrala electrică de la Zahrani, din sudul ţării, a fost scoasă din funcţiune după ce şi-a epuizat complet stocul de combustibil. Această situaţie a condus la o pană electrică naţională, fiind afectate inclusiv infrastructurile critice, precum aeroportul şi portul din Beirut.

Aceeaşi companie a anunţat duminică primirea imediată a unei cantităţi neprecizate de petrol din partea Algeriei, ceea ce îi va permite să repornească centrala de la Zahrani pentru a atenua pe moment criza, informaţie confirmată de postul de radio public algerian.

Încă din anii '90 Libanul nu beneficiază de o livrare neîntreruptă a energiei electrice, dar situaţia s-a înrăutăţit începând din 2021, în contextul unei grave crize economice şi valutare.

De atunci, compania publică furnizează electricitate doar 1-3 ore pe zi, astfel că populaţia ce dispune cât de cât de resurse financiare se vede obligată să contracteze servicii furnizate de generatoare private costisitoare.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close