Israel a denunţat campania ca fiind dăunătoare eforturilor americane de negociere a păcii, iar liderii coloniştilor israelieni au cerut guvernelor lor să răspundă cu sancţiuni economice.
Chiar şi printre mulţi palestinieni, interdicţia de a munci în colonii va fi dificil de respectat, deoarece şomajul rămâne foarte ridicat, iar aceştia se tem să nu rămână falimentari sau şomeri.
Palestinienilor li se mai cere de asemenea să înceteze a mai cumpără produse realizate în colonii.
Liderii susţin că palestinienii trebuie să dea un exemplu dacă se aşteaptă ca lumea să ia poziţie în privinţa coloniilor. Enclavele au fost construite pe teritoriu pe care Israel l-a ocupat în urma războiului din 1967 şi găzduiesc acum aproape jumătate de milion de evrei.
Israel s-a retras din Fâşia Gaza în 2005, retrăgând soldaţii şi distrugând cele aproape 25 de colonii de aici.
Premierul palestinian Salam Fayyad arăta că întrebarea este "de ce ne-a luat atât de mult?", în timp ce prezenta o broşură cu 500 de produse din colonii aflate pe lista interdicţiilor.
Peste 20.000 de palestinieni lucrează în fabrici din colonii şi pe şantiere, de multe ori câştigând aproape dublu faţă de cei din afacerile palestiniene.
Oficialii palestinieni susţine că este nevoie de timp şi bani pentru a găsi noi slujbe pentru ei.
Ministrul palestinian al muncii, Ahmed Majdalani, arăta că guvernul va atrage 50 de milioane de dolari de din contribuţii locale şi internaţionale pentru un "fond al demnităţii" menit a facilita tranziţia angajaţilor.
Antena3.ro