Antena 3 CNN Externe Palestina. Guvern nou, probleme vechi

Palestina. Guvern nou, probleme vechi

Palestina. Guvern nou, probleme vechi
16 Feb 2007   •   13:27

Statele Unite au anunţat că nu vor sprijini viitorul guvern palestinian de uniune naţională, ce va fi format în urma demisiei cabinetului condus de Ismail Haniyeh. Washingtonul a făcut acest anunţ la scurt timp după ce guvernul dominat de Hamas a demisionat. Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, l-a însărcinat tot pe Haniyeh să formeze viitorul cabinet.

Divergenţele dintre Hamas şi Fatah au declanşat, în ultimele 3 luni, incidente violente în care şi-au pierdut viaţa peste 90 de persoane. Abbas a încercat să formeze o coaliţie între Hamas şi Fatah, în speranţa că va convinge Occidentul să renunţe la blocada impusă cabinetului dominat de Hamas.

La 8 februarie, în timpul negocierilor de la Mecca, Mahmud Abbas şi Khaled Mechaal, liderul Hamas, au ajuns la un acord de formare a unui guvern de uniune naţională, decizie reafirmată joi, în urma unei întrevederi Abbas - Haniyeh.

Acordul de la Mecca menţionează că noul guvern va respecta documentele internaţionale încheiate de Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, inclusiv cele semnate cu Israelul, fapt care ar presupune recunoaşterea implicită a statului evreu. Statele Unite cer însă recunoaşterea explicită a existenţei statului evreu şi renunţarea la acţiunile teroriste.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close