Antena 3 CNN Externe Pakistanul se topește. Peste 140 de persoane au murit doar marți. Mii de oameni au ajuns la spital din cauza căldurii

Pakistanul se topește. Peste 140 de persoane au murit doar marți. Mii de oameni au ajuns la spital din cauza căldurii

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 11:49 27 Iun 2024 Modificat la 11:49 27 Iun 2024
karachi getty
În ultimele șase zile, aproximativ 568 de cadavre au fost colectate din orașul Karachi | Sursa foto: Getty Images

Pe măsură ce temperaturile au crescut în sudul Pakistanului, a crescut și numărul cadavrelor. Serviciul de ambulanță Edhi spune că, de obicei, duce zilnic între 30 și 40 de persoane la morga din orașul Karachi. În ultimele șase zile, a colectat aproximativ 568 de cadavre, dintre care 141 numai marți.

Este prea devreme pentru a spune exact care a fost cauza decesului în fiecare caz, notează BBC.

Cu toate acestea, creșterea numărului de morți a avut loc în timp ce temperaturile din Karachi au depășit 40C (104F), umiditatea ridicată făcând să se simtă o căldură de 49C, potrivit rapoartelor.

Oamenii s-au îndreptat către spitale în căutare de ajutor. Spitalul Civil Karachi a internat 267 de persoane cu insolație de duminică până miercuri, a declarat Dr. Imran Sarwar Sheikh, șeful departamentului de urgență. Doisprezece dintre aceștia au murit.

„Majoritatea oamenilor pe care i-am văzut venind la spital aveau între 60 și 70 de ani, deși au fost câțiva în jur de 45 de ani și chiar câțiva în jur de 20 de ani", a declarat Dr. Sheikh pentru BBC.

Simptomele includ vărsături, diaree și febră mare.

„Mulți dintre cei pe care i-am văzut au lucrat afară. Le-am spus să se asigure că beau multă apă și să poarte haine lejere pe aceste temperaturi ridicate", a mai spus Dr. Sheikh.

Temperaturile ridicate - descrise ca un „val de căldură parțial" de către un meteorolog - au început în weekend.

Au fost amenajate centre de caniculă și tabere pentru a încerca să ofere ajutor populației.

Nu toți cei care au avut nevoie de ajutor au ajuns la spital. Wasim Ahmed, un agent de securitate în vârstă de 56 de ani, știa că nu se simte bine când a ajuns acasă. Tocmai terminase o tură de noapte de 12 ore afară. Chiar și așa, temperaturile i se păruseră prea mari.

„A intrat pe ușă și a spus: nu mă pot acomoda cu vremea asta caniculară", a declarat Adnan Zafar, vărul lui Wasim, pentru BBC. „A cerut un pahar cu apă. La scurt timp după ce l-a terminat, s-a prăbușit".

Până când familia lui Wasim l-a dus la spital, medicii au spus că acesta murise deja din cauza unui presupus atac de cord. Adnan spune că Wasim avea deja o afecțiune cardiacă, dar nu mai suferise până atunci din cauza căldurii.

Unii se tem că lupta din Karachi de a face față temperaturilor ridicate este înrăutățită de întreruperile regulate de curent, care opresc ventilatoarele și aerul condiționat pe care mulți se bazează pentru a se răcori.

Muhammad Amin s-a numărat printre cei care au avut de suferit din cauza întreruperilor de curent electric, o practică obișnuită în Pakistan a consiliului de electricitate pentru a încerca să reducă consumul. Rudele sale spun că apartamentul lor a suferit întreruperi constante de curent.

Potrivit familiei, Muhammad, care avea în jur de 40 de ani, s-a îmbolnăvit brusc, apoi a murit. Cauza morții nu a fost stabilită, dar familia suspectează că a fost legată de căldură.

Potrivit ziarului Dawn, aproape 30 de persoane au fost găsite moarte de serviciile de urgență pe străzile orașului. Mulți sunt suspectați de dependență de droguri, a declarat pentru ziar chirurgul poliției Summaiya Syed. Cu toate acestea, nu prezentau leziuni.

Karachi nu este singura parte a Pakistanului care se luptă să facă față. Luna trecută, provincia Sindh - a cărei capitală este Karachi - a înregistrat o temperatură aproape record de 52,2°C.

Și vecinii Pakistanului au fost afectați de temperaturi extreme, mortale, în ultimele săptămâni. De cealaltă parte a graniței, în India, capitala Delhi se confruntă cu un val de căldură „fără precedent", cu temperaturi zilnice de peste 40C (104F) începând cu luna mai, cu un vârf de aproape 50C. Medicii din oraș spun că nu au mai văzut așa ceva până acum.

Pentru Mohammad Zeshan, locuitor din Karachi, este clar care este problema.

„Acest lucru se datorează schimbărilor climatice", a declarat el pentru Reuters. „Se întâmplă peste tot în lume. Se întâmplă în Europa. Ei s-au confruntat cu căldură intensă, dar au luat măsuri în această privință. Dar aici, este trist că guvernul nu a luat nicio măsură eficientă."

Experții sunt de acord că acest tip de fenomene meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente și mai intense ca urmare a schimbărilor climatice.

Se așteaptă ca valul de căldură care a afectat Karachi să dureze și săptămâna viitoare, deși sunt prognozate temperaturi ușor mai scăzute.

Experții meteorologi își îndreaptă acum atenția către sezonul musonic, care se așteaptă să sosească mai devreme și să aducă cu până la 60 % mai multă ploaie, potrivit experților care au vorbit cu Dawn.

×
Etichete: pakistan căldură
x close