Antena 3 CNN Externe Pakistan. Presa nu are voie să publice critici la adresa Preşedintelui

Pakistan. Presa nu are voie să publice critici la adresa Preşedintelui

1 minut de citit Publicat la 11:25 04 Noi 2007 Modificat la 11:25 04 Noi 2007
Pakistan. Presa nu are voie să publice critici la adresa Preşedintelui
Statele Unite şi alte ţări occidentale au primit cu îngrijorare decretarea stării de urgenţă în Pakistan şi şi-au exprimat speranţa că ţara va reveni cât mai curând pe calea democraţiei. Preşedintele Pervez Musharraf a impus sâmbătă starea de urgenţă, justificată prin valul de terorism islamic din ultimele luni. Adversarii preşedintelui spun că el a dorit de fapt să prevină invalidarea realegerii sale, în scrutinul de acum o lună.

Într-un discurs televizat, Musharraf a afirmat că ?terorismul şi extremismul au ajuns la apogeu? şi ameninţă unitatea ţării. ?Consider că lipsa de acţiune în acest moment ar fi sinucigaşă pentru Pakistan şi nu pot permite ţării să se sinucidă. Aşa că am fost nevoit să acţionez pentru a apăra tranziţia democratică pe care am iniţiat-o acum opt ani.?, a declarat preşedintele Musharraf.

Preşedintele a criticat şi puterea judiciară, spunând că unii judecători iau decizii care ?slăbesc puterea executivă" în lupta cu terorismul. Una din primele sale măsuri după decretarea stării de urgenţă a fost înlocuirea preşedintelui Curţii Supreme, vechi rival al preşedintelui. Curtea urma să se pronunţe asupra validării alegerilor prezidenţiale de luna trecută, câştigate de Musharraf, care este şi şeful Marelui Stat Major.

Tot sâmbătă, preşedintele a impus restricţii severe presei, care nu mai are voie să publice critici la adresa lui, a guvernului sau a armatei. Poliţia a pătruns în sediul unei televiziuni private, iar altora li s-a tăiat pur şi simplu emisia. Starea de urgenţă pune sub semnul întrebării alegerile legislative programate în ianuarie. Fostul premier Benazir Bhutto, care negocia o posibilă împărţire a puterii cu Musharraf, a revenit de urgenţă dintr-o vizită în Dubai şi a criticat decizia preşedintelui.

Un alt fost premier, Nawaz Sharif, aflat în exil, a fost şi mai dur, cerând poporului să se ridice împotriva lui Musharraf. Proteste au venit şi din partea unor lideri politici şi jurişti din ţară, dar populaţia pare, deocamdată, să fi primit cu resemnare noua situaţie.

Antena 3

×
x close