Coreea de Nord a construit un complex unde produce un gaz necesar îmbogăţirii uraniului, a declarat iniţiatorul programului nuclear al Pakistanului, ceea ce arată că Phenianul dispune din anii '90 de alternative pentru construirea bombelor nucleare, informează Washington Post, citat de Mediafax.
Cercetătorul pakistanez Abdul Qadeer Khan , în vârstă de 73 de ani, se află în arest la domiciliu la Islamabad şi a ameninţat că va dezvălui informaţii sensibile dacă va mai rămâne în arest. Potrivit lui Khan, Coreea de Nord ar fi îmbogăţit uraniu încă din 2002 în proporţii mici, cu "circa 3.000" de centrifuge, iar Pakistanul ar fi furnizat timp de cel puţin şase ani Phenianului dispozitive importante, schiţe şi asistenţă tehnică.
Washington Post notează că programul nuclear nord-coreean este unul din cele mai puţin transparente din lume , iar declaraţiile lui Khan nu pot fi coroborate în mod independent. Un oficial din cadrul serviciilor americane de informaţii şi un diplomat american susţin că informaţiile cercetătorului pakistanez se alătură suspiciunilor potrivit cărora Coreea de Nord ar fi întreprins activităţi de îmbogăţire a uraniului, pe lângă prelucrarea plutoniului pentru bombe, şi ar putea oferi o explicaţie pentru declaraţia din septembrie ale Phenianului conform căreia se află la un stadiu final în procesul de îmbogăţire.
Afirmaţiile lui Khan despre un complex pilot, care ar fi fost construit de Coreea de Nord fără sprijin, sunt incluse într-un scenariu potrivit căruia relaţiile dintre cercetătorii celor două ţări au fost foarte apropiate în ultimii zece ani. Khan a menţionat că în cadrul vizitei sale efectuate în 1999 în Coreea de Nord a fost într-un tunel montan unde i s-au prezentat componentele a trei focoase nucleare finalizate.
Potrivit Washington Post, vizita sa a avut loc cu şapte ani înainte de primul test nuclear al Phenianului, determinându-i pe anumiţi actuali şi foşti oficiali americani să declare că, în cazul în care afirmaţiile lui Khan sunt corecte, acest lucru ar însemna că progresele înregistrate de Coreea de Nord ar fi mult mai mari şi că regimul comunist de la Phenian ar dispune de mai multe arme sofisticate decât se estimase anterior.
De asemenea, Khan a făcut referire la existenţa unui acord tacit între cele două Guverne potrivit căruia specialiştii laboratorului său "îi sfătuiesc şi asistă (pe nord-coreeni) pentru dezvoltarea programului de centrifuge, iar nord-coreenii îi sprijină pe pakistanezi să adapteze focosul nuclear la racheta Ghauri", numele folosit de Islamabad pentru rachetele de tip Nodong pe care le-a achiziţionat de la Coreea de Nord. Potrivit lui Khan, Pakistanul i-a furnizat Coreei de Nord dispozitive importante şi aplicaţii software. În schimb, Phenianul "ne-a învăţat cum să producem" întrerupătoare electrice extrem de rapide ce sunt folosite în procesul de detonare a bombelor atomice şi care sunt supuse unor controale stricte la nivel internaţional.
Antena3.ro