Benazir Bhutto a anunţat, luni, că a pus capăt discuţiilor cu preşedintele Pervez Muşarraf, reales preşedinte luna trecută. Partidul doamnei Bhutto este cea mai importantă forţă a opoziţiei. Negocierile erau menite să ducă la o împărţire a puterii agreată şi de Statele Unite, care consideră Pakistanul un aliat crucial în combaterea mişcării al-Qaeda. Luni, însă, Benazir Bhutto a afirmat că şi-a schimbat politica şi nu mai poate discuta cu cineva care a suspendat Constituţia şi a impus starea de urgenţă.
Ea intenţiona să lanseze un marş pe 300 de kilometri, între Lahore şi Islamabad, programat să dureze 3 - 4 zile. Autorităţile au interzis manifestaţia, invocând riscul unor atentate sinucigaşe, asemenea celui care a făcut aproape 140 de victime la 18 octombrie, când Benazir Bhutto a revenit din exil. Poliţia a încercuit reşedinţa fostului premier şi i-a remis un mandat de arest la domiciliu.
Premierul britanic Gordon Brown a cerut ridicarea stării de urgenţă în Pakistan. Statele din Commonwealth, asociaţia fostelor colonii britanice, au avertizat că ar putea suspenda apartenenţa Pakistanului la organizaţie.
Antena 3