Antena 3 CNN Externe Pakistan. Armata continuă asaltul asupra Moscheii Roşii (IMAGINI DIN TIMPUL ASEDIULUI)

Pakistan. Armata continuă asaltul asupra Moscheii Roşii (IMAGINI DIN TIMPUL ASEDIULUI)

Pakistan. Armata continuă asaltul asupra Moscheii Roşii <font color=red>(IMAGINI DIN TIMPUL ASEDIULUI)</font>
10 Iul 2007   •   08:22

Asaltul Moscheei Roşii din capitala Pakistanului continuă. Şeful presupus al rebelilor care au ocupat Moscheea Roşie acum opt zile a fost ucis într-un schimb de focuri, în momentul în care se preda soldaţilor. Forţele guvernamentale au lansat marţi dimineaţă atacul final asupra moscheii, pentru a-i elimina pe militanţii islamişti, care ţin sute de ostatici în interior. Operaţiunea este încă în desfăşurare şi deja s-au înregistrat numeroase victime. Potrivit armatei, 50 de rebeli şi opt militari au fost ucişi în confruntări, iar 20 de copii au fost eliberaţi.

IMAGINI DE LA ISLAMABAD:

IMAGINI DIN TIMPUL ASEDIULUI:

Pe lângă militanţii înarmaţi, în incinta moscheii se mai află femei şi copii, iar militarii încearcă să reducă la minimum pierderile în rândul acestora. Soldaţii pakistanezi încearcă să preia controlul în moschee, după lupte de mai bine de zece ore. Ordinul de atac a fost dat în zorii zilei de marţi, după 11 ore de negocieri purtate prin megafon şi telefoane celulare. Autorităţile au amânat asaltul final timp de o săptămână, de teamă că totul s-ar putea termina într-o baie de sânge.

Reprezentanţii guvernului au încercat să-i convingă pe islamişti să elibereze femeile şi copiii şi să se predea, însă fără rezultat. Rebelii au replicat că preferă ?moartea de martiri? care, în opinia lor, va declanşa o ?revoluţie islamică? în Pakistan. La câteva minute după eşecul negocierilor, în zonă s-au auzit explozii puternice şi schimburi intense de focuri.

Negociatorul guvernamental Chaudhury Shujaat Hussain consideră că islamiştilor li s-au oferit toate opţiunile: ?Este cea mai mare dezamăgire din viaţa mea. Orice s-ar întâmpla, mai târziu oamenii vor da vina pe noi. Dar am făcut totul cu un singur scop ? să scoatem de acolo femeile şi copiii.? Islamiştii opun rezistenţă, iar presupul lor şef, un imam, a plătit cu viaţa pentru că a vrut să se predea şi să pună capăt crizei.

Totuşi, 50 de rebeli s-au predat până acum. Comandantul operaţiunilor a declarat că soldaţii au ocupat parterul moscheii şi au reuşit să salveze 20 de copii reţinuţi în şcoala coranică din incintă. El a adăugat că islamiştii au opus o puternică rezistenţă.

O altă şcoală, rezervată fetelor, a fost cuprinsă de flăcări. Deasupra clădirii s-au înălţat nori de fum iar în zonă au fost văzute zeci de ambulanţe şi camioane cu trupe. Moscheea Roşie este cunoscută ca un centru al islamismului radical, apropiat de mişcarea talibanilor şi chiar de al-Qaida. Actuala confruntare s-a declanşat la 3 iulie şi a făcut cel puţin 24 de victime până la asaltul de astăzi.

Moscheea Roşie este cunoscută ca un centru al islamismului radical şi era frecventată de militanţi apropiaţi talibanilor şi reţelei Al-Qaida. Lăcaşul a fost ocupat acum opt zile de peste 500 de militanţi, care s-au baricadat în interior împreună cu sute de ostatici.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close