Antena 3 CNN Externe Pakistan ameninţă cu cursa înarmării nucleare

Pakistan ameninţă cu cursa înarmării nucleare

Pakistan ameninţă cu cursa înarmării nucleare
28 Iul 2009   •   22:58

Pakistan a avertizat cu o nouă cursă a înarmărilor nucleare după ce India a lansat primul său submarin nuclear de producţie internă, pas prin care s-a alăturat celorlalte doar cinci state care au dezvoltat un asemenea vas.
Salman Ali, purtător de cuvânt al marinei pakistaneze, arăta că lansarea navei de 6000 de tone Arihant- "Distrugătorul Duşmanilor," ar putea destabiliza întreaga regiune a Oceanului Indian.
Arihant este primul submarin din cele cinci programate, ce ar urma să dea Indiei capacitatea de lansa rachete nucleare de pe mare, ca şi de pe uscat sau aer.

Acesta face parte dintr-un program de mai multe miliarde de dolari pentru modernizarea forţelor armate indiene- în mare parte menit a ţine pasul cu China ? puterea militară dominantă în Asia, care are deja 10 submarine nucleare.

În plus, oferă Indiei un avantaj strategic asupra Pakistanului, inamicul tradiţional, cu care a luptat în treo războaie de când au căpătat independenţă de Londra, în 1947.

Manmohan Singh, premierul indian, a salutat momentul istoric în apărare ţării, la ceremonia de lansare.
India deţine acum 16 submarine diesel-electrice de origine sovietică şi germană, vechi de 25-40 ani. Pakistan are 11 submarine diesel-electrice.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: submarin nuclear India pakistan
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close