Antena 3 CNN Externe Pakistan. Alegerile ar putea fi amânate din cauza stării de urgenţă

Pakistan. Alegerile ar putea fi amânate din cauza stării de urgenţă

Pakistan. Alegerile ar putea fi amânate din cauza stării de urgenţă
05 Noi 2007   •   08:03

În Pakistan s-au înregistrat primele proteste faţă de starea de urgenţă decretată sâmbătă de preşedintele Pervez Musharraf. Poliţia a intervenit în forţă împotriva unor manifestaţii ale avocaţilor, ostili preşedintelui. În primele zile ale stării de urgenţă au fost arestate aproape 500 de persoane - oameni politici din opoziţie, militanţi pentru drepturile omului şi jurişti.

Majoritatea liderilor opoziţiei sunt în stare de arest la domiciliu. Şeful guvernului a declarat că alegerile parlamentare, programate în ianuarie anul viitor, ar putea fi amânate cu un an. Fostul premier Benazir Bhutto, l-a acuzat pe generalul Muşarraf că a dat "o a doua lovitură de stat", după cea care l-a adus la putere acum opt ani.

Bhutto nu a exclus, totuşi, continuarea negocierilor purtate în ultimul timp cu preşedintele, în vederea unei împărţiri a puterii, variantă agreată şi de Statele Unite. Potrivit analiştilor, dacă doamna Bhutto nu-şi va asuma conducerea protestelor faţă de starea de urgenţă, acest rol va fi preluat de islamişti. Un lider al acestora a chemat deja la manifestaţii de stradă pentru înlăturarea lui Muşarraf, pe care l-a calificat drept "dictator militar".

O grupare a avocaţilor, ostili lui Muşarraf, a chemat, pentru luni, la grevă generală împotriva stării de urgenţă. Ziarul britanic „Daily Telegraph” afirmă că o serie de comandanţi militari l-au avertizat pe preşedinte să se aştepte la o eventuală revoltă chiar în interiorul propriului său partid.  Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close