Antena 3 CNN Externe Pagubele ecologice produse de războaie costă statele miliarde de dolari

Pagubele ecologice produse de războaie costă statele miliarde de dolari

1 minut de citit Publicat la 15:41 21 Mar 2011 Modificat la 15:41 21 Mar 2011
Pagubele ecologice produse de războaie costă statele miliarde de dolari
Foto: blog.thesietch.org
Raidurile aeriene, incendierea puţurilor petroliere şi bombardamentele precum cele din Libia, sunt doar câteva dintre sursele de poluare provocate de războaie, care sărăcesc populaţia şi afectează mediul înconjurător, informează Green Report.

De-a lungul istoriei, manevrele folosite în lupte au deteriorat îngrijorător mediul, iar costurile pentru reducerea poluării se ridică la miliarde de dolari.

Retragerea armatei lui Saddam Hussein din Kuweit în 1991 a costat Kuweitul 1, 5 miliarde de dolari pentru a stopa incendiile de la puţurile de petrol, iar ţara  a pierdut peste 5 miliarde de dolari pentru a remedia infrastructura afectată. Fumul produs era încărcat cu gaze acide, particule toxice şi compuşi chimici periculoşi precum dioxid de sulf şi hidrogen sulfurat, toate asociate cu afecţiuni respiratorii şi cancer.

Explozia unei bombe grele anihilează toată flora şi fauna, distrugând complet straturile inferioare ale solului care se poate regenera complet doar după 1500 -7400 de ani.

Minele constituie o ameninţare la adresa populaţiei şi a mediului, mult timp după încetarea conflictelor, putând rîmâne active şi 50 de ani. Potrivit datelor ONU, estimarea costurilor pentru curăţarea minelor din 27 de state a costat în 2010 o jumătate de miliard de dolari.

SUA au cheltuit în 2006 pentru războiul din Irac mai mult decât au investit toate ţările lumii în energie din surse regenerabile.

Citeşte mai mult AICI.

×
Etichete: Libia poluare surse
x close