Informația inițială a plecat de la Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate și Apărare al Ucrainei.
Potrivit acestuia, adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse, că Dmitri Kozak, a avut întâlniri cu oficiali europeni în încercarea de a forța Kievul să semneze "un acord de pace nefavorabil Ucrainei".
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că afirmația oficialului ucrainean este "un alt fake (fals)".
Kremlinul susține că blindatele occidentale trimise în Ucraina nu vor schimba situația pe front
Pe de altă parte, Peskov (foto) a declarat că noile livrări vehicule blindate către Kiev, anunțate săptămâna trecută de mai multe țări occidentale, nu vor face decât să prelungească "suferințele ucrainenilor" și nu vor schimba raportul de forțe militare.
"Europa, NATO și SUA au injectat deja zeci de miliarde de dolari în Ucraina și în livrările de arme. În esență, aceste livrări nu pot schimba și nu vor schimba nimic. Aceste livrări nu pot decât să prelungească suferințele poporului ucrainean", a estimat el.
Săptămâna trecută, SUA au anunțat un nou ajutor militar major pentru Ucraina, evaluat la peste 3 miliarde dolari. Pachetul include vehiculele blindate "Bradley".
Berlinul, la rândul său, a declarat că intenționează să trimită armatei ucrainene 40 de blindate "Marder", destinate transportului de trupe, precum și o baterie de apărare antiaeriană Patriot.
De asemenea, Franța a indicat că va trimite un număr neprecizat de tancuri ușoare de luptă AMX-10 RC.
Cum arată "pacea" de care se teme Kievul
Secretarul Consiliului Național de Securitate şi Apărare al Ucrainei a spus, săptămâna trecută, că Federația Rusă încearcă să impună divizarea Ucrainei conform scenariului prin care s-a încheiat războiul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.
"Ni se propune, practic, modelul coreean. Rușii vor inventa orice. Știu sigur că una dintre opțiunile pe care ni le vor oferi este un fel de 'paralelă 38'. Ucraina nu va fi de acord cu un asemenea scenariu", a declarat Oleksii Danilov.
Peninsula Coreea a fost divizată de-a lungul celei de-a 38-a paralele între Nord și Sud, după Războiul din Coreea (1950-1953), căruia i s-a pus capăt printr-un acord de încetare a focului, dar care formal nu s-a încheiat, nefiind semnat un tratat de pace.