Antena 3 CNN Externe P.E. a adoptat rezoluţia prin care condamnă demersul italienilor de a amprenta rromii

P.E. a adoptat rezoluţia prin care condamnă demersul italienilor de a amprenta rromii

P.E. a adoptat rezoluţia prin care condamnă demersul italienilor de a amprenta rromii
10 Iul 2008   •   13:41

Parlamentul European a adoptat, joi, rezoluţia prin care este condamnat demersul autorităţilor italiene de a colecta amprentele digitale ale rromilor, inclusiv ale minorilor. Potrivit textului rezoluţiei, decizia autorităţilor italiene reprezintă un act de discriminare pe criterii de rasă şi origine etnică.

Proiectul de rezoluţie a fost propus de patru grupuri europarlamentare - socialiştii, liberal-democraţii, verzii şi stânga unită. Partidul Popularilor europeni s-a opus acestui text. În cadrul sesiunii de joi, formaţiunea a cerut chiar amânarea votului până în sesiunea din decembrie, considerând că trebuie aşteptată o decizie fermă din partea Comisiei Europene. Propunerea lor de amânare a fost supusă la vot şi respinsă. Rezoluţia a fost aprobată cu 336 de voturi pentru.

Potrivit textului, demersul autorităţilor italiene e un act de discriminare între cetăţenii Uniunii Europene de origine rromă sau nomazi şi ceilalţi cetăţeni, cărora nu li se cere să se supună unor astfel de proceduri. În document se menţionează că Legislativul comunitar consideră drept inadmisibilă încălcarea drepturilor fundamentale ale copiilor, cu invocarea obiectivului protejării lor.

Potrivit textului, modalitatea optimă de apărare a drepturilor copiilor rromi o reprezintă garantarea accesului la învăţământ, locuinţă şi îngrijiri medicale şi asigurarea protecţiei acestora împotriva exploatării. În acelaşi timp, Parlamentul European îşi reiterează opinia potrivit căreia politicile care accentuează fenomenul de excluziune nu vor fi niciodată eficiente în combaterea criminalităţii şi la crearea unui climat de siguranţă.

Legislativul a cerut Comisiei europene să efectueze o evaluare atentă a măsurilor legislative şi executive adoptate de Guvernul Italiei, pentru a verifica dacă acestea sunt compatibile cu Tratatele Uniunii Europene şi dreptul comunitar.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close