Statele Unite au afirmat că au în vedere să ajute Ucraina pentru a se apăra în faţa separatiştilor proruşi, consideraţi de Occident că sunt înarmaţi de Moscova.
Rusia a negat că trimite arme şi oameni rebelilor, iar lideri europeni au avertizat contra furnizării de ajutor militar Kievului de teama agravării situaţiei.
Lamberto Zannier, secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate și Cooperare în Europa, a declarat, într-un interviu acordat agenției Reuters, că este îngrijorat că sprijinul militar occidental direct pentru guvernul ucrainean ar aţâţa flăcările conflictului.
"Aceasta ar putea conduce la o intervenţie mai directă a Rusiei în acest conflict... Obiectivul nostru rămâne acela al detensionării, deci cred într-adevăr că efortul ar trebui să continue să se concentreze în această direcţie", a spus el la Conferinţa de Securitate de la München.
Peste 5.000 de civili, soldaţi ucraineni şi combatanți proseparatiști au fost ucişi de la declanşarea rebeliunii separatiste în teritoriile din estul Ucrainei în aprilie anul trecut, aminteşte Reuters.
Rusia a descris conflictul ca o luptă împotriva Occidentului, care, afirmă ea, vrea să refacă lumea conform intereselor sale. Zannier a spus că prin trimiterea de arme Kievului, Occidentul doar ar întări narațiunea rusă. El a adăugat că misiunea de observare OSCE, care are în jur de 400 de monitori în Ucraina, nu a asistat de fapt la nicio livrare de arme rusești către separatiști, dar crede că armele ar trece din Rusia.
"Ceea ce vedem este că în timp ce armele sunt distruse în timpul operațiunilor militare... de partea separatiștilor, ei par să aibă mereu arme noi la îndemână", a spus el.
Monitorii OSCE nu au văzut niciodată că sosesc arme din alte părţi ale Ucrainei, "deci concluzia noastră este că ele trebuie să vină din cealaltă parte... de peste graniţa cu Rusia".
Separatiştii au fost înarmaţi cu tancuri, lansatoare de rachete şi artilerie grea, inclusiv obuziere, a mai spus el.
"Se pare că au o mulţime de muniţie", a adăugat el.
În plus, OSCE a monitorizat doar două din opt puncte de trecere la frontiera cu Rusia care nu erau controlate de serviciile de frontieră ucrainene. "Noi nu avem o imagine completă dacă există treceri ilegale la această frontieră", a afirmat el.
Cu toate acestea, Zannier a spus că OSCE este gata să-și asume un rol extins dacă se ajunge la un nou acord de încetare a focului ca urmare a unei noi iniţiative franco-germane.