Antena 3 CNN Externe Orientul Mijlociu: Doar un pas până la război

Orientul Mijlociu: Doar un pas până la război

3 minute de citit Publicat la 11:29 18 Aug 2008 Modificat la 11:29 18 Aug 2008
Orientul Mijlociu: Doar un pas până la război
Se pare că situaţia destul de tensionată din Orientul Mijlociu e pe cale să explodeze. În timp ce ruşii încearcă să-i alunge pe militarii georgieni din Osetia de Sud, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa îşi concentrează forţele maritime în zona Golfului Persic. Potrivit experţilor, obiectivul urmărit de cele trei state occidentale este invadarea Iranului.

Acord secret între Moscova şi Washington?

SUA şi-au detaşat în Golful Persic portavioanele “Theodore Roosevelt”, „Ronald Reagan” şi „Iwo Jima”, care se vor alătura altor două portavioane americane ce participă la misiuni de patrulare în Marea Roşie. Forţele britanice şi franceze sunte reprezentate de porta- vionul HMS “Ark Royal”, de submarinul „Amethys” şi de câteva vase ale forţelor navale franceze.

Publicaţia electronică “Middle East Times” susţine că cele trei puteri militare întreprind ultimele pregătiri înaintea lansării unui atac devastator asupra Iranului. În acelaşi timp, analiştii acestei publicaţii nu exclud posibilitatea încheierii unei înţelegeri între Rusia şi puterile occiden-tale. Moscova dă unde verde occidentalilor pentru invadarea Iranului şi nu este împiedicată să-şi continue înaintarea pe teritoriul Georgiei. Un politolog apropiat de Kremlin, Gleb Pavlovski, susţine că existenţa unui asemenea acord dintre Moscova şi Washington este absolut exclusă, întrucât menţinerea influenţei asupra Iranului este mult mai importantă pentru Rusia decât ocuparea statului georgian. De asemenea, dacă ar exista un asemenea acord, Statele Unite nu şi-ar oferi avioanele pentru transportarea celor 800 de militari georgieni din Irak în zona conflictului georgiano-osetin. Moscova a reacţionat dur la această masură întreprinsă de Statele Unite în sprijinul Georgiei prin reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, care a declarat că aceste acţiuni accentuează implicarea puternică a Satelor Unite în conflict.

Kuweitul s-a pregătit pentru un eventual atac asupra Iranului

Pentagonul nu a comentat în nici un fel informaţiile referitoare la concentrarea unor însemnate forţe navale în zona Golfului Persic. Oficialii americani au precizat doar ca Kuweitul a început să pună în aplicare un plan elaborat în eventulitatea unui război, dar nu au divulgat detaliile acestui plan. În acelaşi timp, conducerea Kuweitului a anunţat că a început să pună în aplicare un plan de apărare a ţării în cazul invadării Iranului. “Data trecută Kuweitul a fost luat prin surprindere, când armata irakiană a ocupat această ţară într-o perioadă scurtă”, a declarat un fost diplomat american care locuieşte acum în Kuweit. În schimb, această ţară s-a pregătit bine pentru războiul din Irak, declanşat de forţele de coaliţie în 2003. Potrivit experţilor, pe teritoriul Kuweitului au fost construite 750 de buncăre pentru populaţia civilă. Se pare că apropierea georgrafică a Kuweitului de Iran a determinat conducerea acestei ţări să pună în aplicare un asemenea plan. Capitala acestei ţări se află la o distanţă de doar 100 de kilometri de frontiera cu Iranul.

Siria, interestă de colaborarea cu Moscova

Atmosfera se încinge tot mai mult. Statele arabe din regiune sunt preocupate de asemenea demonstraţii de forţă în apropiere de graniţele lor. De exemplu, preşedintele Siriei, Bashar Asad, a anunţat că va întreprinde o vizită la Moscova pe 20 august. Potrivit unui reprezentant al Minsiterului Informaţiilor din Siria, liderul rus şi cel sirian vor discuta despre situaţia din Irak, procesul de pace din Orientul Mijlociu, cât şi despre perspectivele relaţiilor dintre Moscova şi Damasc. Se pare, totuşi, că vizita lui Asad la Moscova nu va fi una formală. Autorităţile de la Damasc sunt serios preocupate de intenţia statelor occidentale, în special de cea a Statelor Unite, de a ataca Iranul în situaţia în care un conflict armat se poate extinde uşor asupra întregii regiuni. În acelaşi timp, experţii sirieni declară aproape la unison că Siria ar putea fi următorul stat de pe lista „beligeranţilor” occidentali.

Rusia, singura scăpare

Încheierea unui târg cu Rusia pare a fi singura soluţie pentru statele din regiune care se văd ameninţate de Statele Unite. De exemplu, ambasadorul Libanului la Moscova a confirmat recent intenţia Beirutului de a contribui la creşterea influenţei Rusiei în Orientul Mijlociu. Mai mult, reproducând mesajul adresat de superiorii săi oficialilor ruşi, el a declarat că Beirutul sprijină organizarea unei conferinţe la Moscova, în cadrul căreia trimişii ţărilor din Orientul Mijlociu şi Apropiat să contribuie prin intermeidiul negocierilor la restabilirea şi menţinerea stării de pace în această regiune.

Reacţii imediate

Comandantul forţelor aeriene din Iran, generalul Ahamd Miqani a declarat în cursul zilei de ieri că nicio ţară nu va invada Iranul “Nu vom permite nimănui să ne invadeze; de asemenea nu vom lăsa niciun străin să calce şi să atace teritoriul iranian” a declarat Miqani.

Şi marina iraniană monitorizează permanent mişcările din Golful Persic, a declarat comandantul flotei iraniene contra-amiralul Habibollah Sayyari. “Orice mişcare de lungul coastei din regiune este atent monitorizată” a menţionat Sayyari duminică. În plus amiralul a mai declarat joi că forţele marine iraniene sunt echipate complet pentru apărarea graniţelor maritime cu “toată vigoarea lor”.

În pregătirile pentru un posibil conflict armat Iranul şi-a echipat toate navele cu arme “high-tech” capabile să ţintească un vas inamic pe o rază de acţiune de 300 de kilometri.

Sursă foto: www-tc.pbs.org

Arabia la Zi


×
TOP articole
x close