OMS a anunțat un nou sistem de denumire pentru variantele de COVID.
De acum înainte, organizația va folosi litere grecești pentru a indica varianta depistată prima oară în Marea Britanie, Africa de Sud sau India.
Varianta britanică va fi denumită Alfa, varianta sud-africană va fi indicată prin litera grecească Beta iar cea indiană va fi referită drept Delta.
OMS a justificat decizia menționând că dorește să simplifice discuțiile legate de COVID dar și pentru a înlătura stigmatizarea unor state.
"Nicio țară nu ar trebui stigmatizată pentru detectarea și raportarea variantelor", susține Maria Van Kerkhove, șefa echipei tehnice a OMS.
Ea a precizat că noul sistem de numire adoptat de OMS nu va înlocui denumirile științifice ale variantelor de coronavirus.
Today, @WHO announces new, easy-to-say labels for #SARSCoV2 Variants of Concern (VOCs) & Interest (VOIs)
— Maria Van Kerkhove (@mvankerkhove) May 31, 2021
They will not replace existing scientific names, but are aimed to help in public discussion of VOI/VOC
Read more here (will be live soon):
https://t.co/VNvjJn8Xcv#COVID19 pic.twitter.com/L9YOfxmKW7
Literele grecești vor fi utilizate atât pentru variantele "de interes" cât și pentru cele pe care OMS le consideră "îngrijorătoare".
Lista completă a noilor denumiri poate fi consultată pe site-ul OMS.
Alfabetul grecesc are 24 de litere și dacă vor fi identificate mai multe variante va fi anunțat un nou sistem de nume, a precizat Van Kerkhove.
Mai devreme în cursul acestei luni, guvernul indian a criticat denumirea larg circulată de "varianta indiană" pentru B.1.617.2.
Varianta B.1.617.2 a fost depistată prima oară în India în octombrie anul trecut.
Guvernul Indiei ordonă platformelor sociale să înlăture materialele despre "varianta indiană"
În decursul lunii mai, Ministerul indian al comunicațiilor electronice și tehnologiei informațiilor a cerut companiilor media care operează în țară să înlăture orice conținut care se referă la varianta indiană.
Decizia subliniază sensibilitatea guvernului de la New Delhi față de acuzațiile tot mai numeroase cu privire la gestionarea pandemiei de COVID.
"Am luat cunoștință că în mediul online este vehiculată o informație falsă, conform căreia o 'variantă indiană' a coronavirusului se răspândește în țările lumii. Acestă informație este complet falsă", se afirmă în nota transmisă de minister companiilor media și obținută de AFP.
În document se argumentează că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu a legat numele niciunei țari de varianta B.1.617.
Pe de altă parte, chiar oficialii guvernului indian utilizează frecvent expresia "varianta britanică", de când versiunea mutantă de COVID, devenită dominantă în Regatul Unit, a început să se răspândească și în India
OMS a declarat B.1.617 drept "o variantă de îngrijorare globală" și mai multe state au interzis sau au restricționat sever accesul persoanelor din India, de la apariția acestei forme a coronavirusului.