Anul 2010 a fost cel mai cald înregistrat vreodată, au anunţat reprezentanţii Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM). Specialiştii au confirmat că există o tendinţă „semnificativă” de încălzire a climei pe termen lung,
informează AFP.
Secretarul general al OMM, Michel Jarraud, a declarat într-o conferinţă de presă, că anul trecut "a fost cel mai cald înregistrat vreodată", depăşind uşor anii 2005 şi 1998. Potrivit oficialului OMM, "ultimul deceniu a fost cel mai cald înregistrat vreodată" de la existenţa statisticilor, la sfârşitul secolului XIX.
În anul 2010, temperaturile au fost cu 0,53 de grade Celsius mai ridicate decât media perioadei 1961-1990. De asemenea, nivelul temperaturilor din 2010 a fost mai ridicat cu 0,01 grade în raport cu 2005 şi cu 0,02 grade peste cel din 1998.
Raportul OMM a fost realizat pe baza informaţiilor furnizate de Oficiul de meteorologie al Centrului britanic Hadley, de NASA şi de Centrul naţional de date climatice american.
Calota glaciară, în continuă topire Specialiştii au mai menţionat că anul 2010 a fost marcat şi de o "continuare a topirii calotei glaciare arctice”. În decembrie, mărimea calotei arctice a fost mai scăzută decât oricând, ajungând la 1,3 milioane de metri pătraţi.
În timp ce regiuni precum Africa sau vestul Asiei, Groenlanda şi nordul Canadei au cunoscut temperaturi excepţional de ridicate, anul 2010 a fost mai degrabă rece pentru nordul Europei, centrul şi estul Australiei.
Trei sferturi din gheţarii Munţilor Alpi se vor topi până în 2100 Două studii publicate recent scot în evidenţă un efect alarmant al încălzirii globale: topirea gheţarilor. Potrivit acestor studii, Munţii Alpi ar putea pierde, până la sfârşitul acestui secol, trei sferturi din volumul gheţarilor lor.
Şi mai grav, o parte din calota glaciară a Antarcticii ar putea dispărea până în anul 3000, ceea ce ar ridica nivelul mării cu patru metri. Fenomenul ar inunda oraşe şi întinse regiuni de litoral din toată lumea.
Potrivit studiilor, Noua Zeelandă ar putea rămâne fără 72% din gheţarii săi, iar Alpii din Europa. Fără 75%. În Groenlanda, volumul ghetii va scădea cu 8%, iar în vestul Canadei şi în SUA, 50% din suprafaţa gheţarilor s-ar putea topi până în 2100.
Anul 2010, marcat de fenomene climatice extreme Ultima lună a anului trecut a fost neobişnuit de rece în mare parte din Europa. În Norvegia şi Suedia, temperaturile au fost chiar cu 10 grade mai mici decât valorile normale sezoniere. Iar în Anglia, decembrie a fost luna cea mai friguroasă din 1890 şi până acum.
În plus, anul trecut a fost marcat de fenomene climatice extreme, precum canicula din Rusia, inundaţiile din Pakistan sau inundaţiile din Brazilia, Sri Lanka sau Australia, mai arată OMM. Expertul OMM a mai precizat că tendinţa este către o "creştere a numărului acestor fenomene" extreme.
Pentru mai multe amănunte despre starea vremii accesaţi www.meteoplus.ro.