Antena 3 CNN Externe „Ordinea mondială este amenințată într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece încoace”, avertizează șefii CIA și MI6

„Ordinea mondială este amenințată într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece încoace”, avertizează șefii CIA și MI6

Sir Richard Moore William Burns
Sir Richard Moore, șeful MI6 (stânga) și William Burns, șeful CIA (dreapta). Sursă colaj foto: Profimedia Images (stânga), Getty Images (dreapta)
de Andreea Ştefan    |    07 Sep 2024   •   18:04

Ordinea mondială este „amenințată într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece”, au avertizat șefii serviciilor de informații externe din Regatul Unit și SUA. Șefii MI6 și CIA au declarat, de asemenea, că ambele țări sunt unite în „rezistența față de o Rusie asertivă și față de războiul de agresiune al lui Putin în Ucraina”. Într-un prim articol comun, Sir Richard Moore și William Burns au scris în Financial Times că au văzut războiul din Ucraina venind „și au putut avertiza comunitatea internațională”, în parte prin declasificarea secretelor pentru a ajuta Kievul, potrivit BBC.

Aceștia au mai afirmat că se lucrează pentru a „întrerupe campania nesăbuită de sabotaj” a Rusiei în Europa, pentru a promova dezescaladarea războiului dintre Israel și Gaza și pentru a combate terorismul în vederea contracarării renașterii Statului Islamic (SI).

În editorialul FT, aceștia au scris: „Nu există nicio îndoială că ordinea mondială - sistemul echilibrat care a condus la pace și stabilitate relative și a asigurat creșterea nivelului de trai, oportunități și prosperitate - este amenințată într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece”.

„Combaterea cu succes a acestui risc” se află la baza relației speciale dintre Regatul Unit și SUA, au adăugat aceștia.

Una dintre „amenințările fără precedent” cu care se confruntă ambele țări este războiul din Ucraina, care se află în al treilea an după invazia Rusiei în februarie 2022.

Sir Richard și Burns au declarat că „menținerea cursului este mai vitală ca oricând” atunci când vine vorba de sprijinirea Ucrainei, adăugând că președintele rus Vladimir Putin „nu va reuși”.

Conflictul a arătat modul în care tehnologia poate modifica cursul războiului și a evidențiat necesitatea de a ne „adapta, experimenta și inova”, au spus ei.

Ei au continuat: „Dincolo de Ucraina, continuăm să lucrăm împreună pentru a întrerupe campania nesăbuită de sabotaj desfășurată în întreaga Europă de serviciile secrete ruse, precum și utilizarea cinică a tehnologiei pentru a răspândi minciuni și dezinformări menite să ne despartă”.

Cei doi au avut, de asemenea, prima apariție publică împreună la FT Weekend Festival de la Kenwood House din Londra, sâmbătă.

Burns a declarat participanților că nu vede nicio dovadă a slăbirii puterii domnului Putin, în timp ce Sir Richard a adăugat: „Nu confundați niciodată o putere strânsă cu o putere stabilă”.

Faptul că serviciile de informații ruse folosesc elemente criminale pentru operațiuni de sabotaj în Europa este un semn că sunt „puțin disperate”, a declarat șeful MI6.

Ambele servicii de informații străine consideră creșterea Chinei drept principala provocare geopolitică și de informații a secolului. Acestea și-au reorganizat serviciile „pentru a reflecta această prioritate”, au afirmat cei doi în editorialul lor.

De asemenea, ei au afirmat că au făcut presiuni „puternice” pentru reținere și dezescaladare în Orientul Mijlociu și au lucrat „neîncetat” pentru a asigura o încetare a focului și un acord privind ostaticii.

Burns, care a jucat un rol central în eforturile de încetare a focului, a indicat la evenimentul FT că ar putea exista o propunere mai detaliată în zilele următoare.
„Aceasta este, în cele din urmă, o chestiune de voință politică”, a spus el, adăugând că speră «profund» că liderii ambelor părți vor ajunge la un acord.

Au trecut 11 luni de când Hamas a atacat sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1 200 de persoane și luând ostatice alte 251.

Mai mult de 40 000 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci în campania militară în curs a Israelului, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close