Antena 3 CNN Externe Orbita Pământului a devenit un loc aglomerat

Orbita Pământului a devenit un loc aglomerat

1 minut de citit Publicat la 21:49 10 Apr 2009 Modificat la 21:49 10 Apr 2009
Orbita Pământului a devenit un loc aglomerat
Pe data de 10 februarie, anul acesta, un fost satelit de comunicaţii rusesc s-a lovit de o navetă spaţială americană, generând mii de resturi care acum orbitează Pământul, relatează bbc.co.uk. Cercetătorii credeau până acum că şansele de a se întâmpla ceva de genul acesta sunt de una la un miliard. Însă experţii s-au aşteptat de mai mulţi ani la astfel de evenimente, semnalând în nenumărate rânduri faptul că orbita devine neîncăpătoare, aglomerată şi că există riscul unei coliziuni serioase.

Ei au recomandat atât o mai bună monitorizare a spaţiului dar şi anumite reguli care ar preîntâmpina formarea resturilor spaţiale. În ultimii doi ani au avut loc mai multe incidente care au atras atenţia asupra problemelor reprezentate de resturile spaţiale.

?Trebuie neapărat să înţelegem mediul în care operează infrastructura noastră?, a declarat Jean-Jacques Dordain, director-general, Esa (European Space Agency).

În ianuarie 2007, China a testat o armă anti-satelit, distrugându-şi una dintre propriele navete spaţiale. Rezultatul? Potrivit armatei SUA testul A-sat a creat încă 2.500 de resturi care pun în pericol sateliţii din vecinătate chiar şi acum.

În februarie 2008, Statele Unite au lansat de pe apă o rachetă cu scopul de a doborâ un satelit spion plin de combustibil.

Apoi, pe 12 martie, anul acesta un astfel de rest spaţial care măsura aproximativ un centimetru a forţat echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale să o abandoneze şi să se adăpostească în capsula rusească de salvare, Soyuz.
În acest moment, pe orbita planetei există mai mult de 18.000 de obiecte mai mari de 10 centimetri. În acelaşi timp însă, există milioane de resturi mai mici care se află pe orbită.

Este vorba de rachete utilizate, unelte pierdute în spaţiu, părţi de vopsea şi chiar praf. Ele sunt rezultatul a peste 50 de ani de activitate umană în spaţiu.

Antena3.ro

×
x close